Het nieuwe topmodel tennisschoenen voor op gravel, Lacoste AG-LT23 Ultra Clay, behoort visueel tot de meest indrukwekkende schoenen die ik ooit heb gezien. Alles is uitgewerkt tot in de kleinste details. De schoenen zien er bovendien niet alleen fantastisch uit, maar zijn ook nog eens bijzonder functioneel.
Mijn vrijwel perfecte indruk van deze 'krokodillenschoenen' wordt echter enigszins teniet gedaan door een aantal tekortkomingen, waarvan er een letterlijk 'fataal' kan zijn voor schoenen. Wat er minder goed en juist geweldig aan deze schoenen is, kom je te weten in deze recensie.
Een kijkje in de geschiedenis
De eerste generatie van deze hoogwaardige Lacoste toernooischoenen benam vrijwel iedereen die de tennismode enigszins volgt de adem. Het drie jaar oude model Lacoste AG-LT21 Ultra Clay combineerde een modern design met retro-elementen.
De schoenen waren robuust, zwaar, stevig en duurzaam. Ook trokken ze de aandacht van het grote publiek doordat Daniil Medvedev ze droeg, die destijds zijn eerste en tot nu toe enige grand slam won – de US Open 2021.
Let op de maat
Nu, drie jaar later, is het tijd voor een opvolger in de vorm van het model Lacoste AG-LT23 Ultra Clay, dat er ultramodern uitziet. De schoenen zijn wat ronder en kregen een aerodynamisch tintje. Ze zien er nu moderner en sneller uit.
Maar hoewel de schoenen visueel de indruk wekken dat ze licht zijn, is dat niet het geval. Het zijn opnieuw zware, robuust schoenen. In de maat EU 46 (UK 11, US 12) weegt één schoen maar liefst 460 g.
De nauwkeurige afwerking is opmerkelijk – de linkerschoen woog 460 g en de rechter 461 g. Een verschil van slechts één gram is in feite een klein wonder en komt slechts zelden voor. Zoiets heb ik tot nu toe alleen meegemaakt bij de Wilson Rush Pro 4.0.
Let echter goed op wat de maat betreft. Lacoste heeft er duidelijk geen rekening mee gehouden dat als je schoenen opvult met een grote hoeveelheid dempend schuim en zachte vulling, je daarmee ook de binnenruimte van de schoen verkleint.
Het zijn dus weliswaar heerlijk zachte, comfortabele schoenen, maar wel met minder ruimte aan de binnenkant. Kies daarom net als ik voor één maat groter dan je gewend bent. Van buitenaf gezien lijkt het dan misschien of je enorme schuiten aan hebt, maar van binnen zitten ze heerlijk zacht en knellen ze nergens.
Topmaterialen en technologieën
Het Franse merk Lacoste is een van de meest erkende en prestigieuze merken in de mode-industrie. Het produceert kleding en schoenen die meesterlijk afgewerkt zijn en er fantastisch uitzien. Het Franse oog voor detail en elegantie is simpelweg zichtbaar aan elke centimeter van hun producten. En het nieuwe model Lacoste AG-LT23 Ultra Clay vormt daarop geen uitzondering.
Het bovenwerk is gemaakt van Piqué Weave mesh (waarschijnlijk van nylon), die ademend en elastisch is. Daarom hoef je de schoenen niet eerst in te lopen en kun je ze meteen aantrekken voor een wedstrijd.
De tong is zodanig ergonomisch en asymmetrisch gevormd dat hij zich op natuurlijke wijze aan je wreef aanpast. Bovendien is hij aan één kant voorzien van gaatjes voor een betere ventilatie. De schoen heeft zes ogen waarvan er drie lusjes zijn die door de zijkant van de schoen heen gaan. Als je de veter aantrekt, trek je daardoor ook het binnenwerk van de schoen aan en is je voet bijzonder stevig gefixeerd.
Toen ik de tong eruit haalde, ontdekte ik dat deze is verbonden met de zool en een speciale binnensokconstructie vormt. Het binnenwerk bestaat uit twee lagen materiaal die elkaar op natuurlijke wijze overlappen.
Topcomfort
Schoenen van dit type zijn meestal gemaakt voor maximaal comfort en bescherming van de enkel. Het binnendeel van de schoen is op de hiel voorzien van een behoorlijke laag schuim, die qua constructie en kwaliteit doet denken aan het model adidas Barricade.
De schoenen lijken ook in het algemeen veel op deze populaire adidas-schoenen. Zodra je je voet in de schoen steekt, kom je in een ruimte van oneindig comfort en verwennerij. Precies het gevoel dat het zou moeten zijn. De schoen knelt of wrijft niet, houdt je voet op zijn plaats en fixeert hem perfect. Echt fijn.
Fantastische stabiliteit en grip
Toernooischoenen moeten stabiel zijn. En Lacoste heeft in dit geval gebruikgemaakt van de nieuwste kennis en technologieën. Op de hiel bevindt zich aan de buitenkant een asymmetrische stabilisator. Die helpt de stevigheid van de schoen te behouden en houdt je enkel in een stabiele positie.
De hele onderkant is voorzien van een TPU-laag van Pebax. Dat is een speciaal type materiaal dat bijvoorbeeld vaak wordt toegepast bij tennisschoenen van Nike. Dit stijve materiaal dempt de draaiende krachten die op de schoen inwerken tijdens plotselinge bewegingsveranderingen. Het houdt de schoen in een verstevigde positie en helpt de energie terug te geven aan de beweging.
De zool is erg bijzonder. In dit nieuwe model is het oorspronkelijke materiaal van bandenfabrikant Goodyear vervangen door het eigen LineGrip rubbermengsel, in een unieke gegolfd patroon met lichte textuur. De golven bevinden zich bovendien op een ongewoon grote afstand van elkaar. Dit zorgt voor een perfecte grip op gravel.
De zool doet me denken aan die van de Franse tennisschoenen Le Coq Sportif Futur LCS-T01, die ik vorig jaar kocht om uit te proberen. Wel apart is de geur ervan. Het rubber lijkt namelijk te zijn gemaakt van plantaardige materialen, die milieuvriendelijk zijn maar wel een aparte geur hebben. Dat is overigens mijn eigen inschatting gebaseerd op de typische geur van dit materiaal, dus neem me hier niet al te letterlijk. De promotiematerialen maken er geen gewag van.
Gevoelige en krachtige demping
De combinatie van twee typen dempend schuim vond ik bijzonder. Op de hiel zit een dikkere laag krachtig EVA-schuim, dat tot taak heeft de hardste landingen op de hak te dempen. Vooraan onder de neus zit echter een aanzienlijk zachter en gevoeliger materiaal, dat LSR Foam (Lacoste Super Responsive Foam) wordt genoemd.
Opvallend is dat dit schuim nauwelijks zichtbaar is, wat normaal bij schoenen wel het geval is. Het zit verstopt onder de rubberen zool en is van buiten omringd door Pebax, die de schoen qua torsie en lateraal verstevigt. Dit is niet alleen een visueel bijzondere, maar ook praktische oplossing.
Het schuim onder de neus is bijzonder gevoelig, maar verstoort de zijdelingse stabiliteit van de schoen niet. Wanneer je in het voorste deel van de schoen vanaf de onderkant in de zool drukt, buigt deze aanzienlijk naar binnen. Dat is niet gebruikelijk en verbaasde me nogal.
De zool heeft de neiging om zich aan de baan aan te passen als een zuignap. Dit resulteert in een fantastisch gevoel voor het baanoppervlak, dat we bijvoorbeeld al kennen van ultralichte tennisschoenen. Bij een schoen die zo zwaar en stabiel is, levert dit een ongekende combinatie van prestaties, comfort en gevoel op. En dat terwijl de schoen uiterst stabiel is en een geweldige grip heeft.
Ondanks zijn hoge gewicht maakt de schoen een wendbare, luchtige indruk. Ook de hoogwaardige binnenzool draagt bij tot het algehele draagcomfort.
Kleine onvolkomenheden
Op het eerste gezicht lijkt het of Lacoste met dit model een perfecte, prestatiegerichte schoen voor de meest veeleisende spelers biedt. Toch blijken de schoenen een aantal nogal onverwachte tekortkomingen te hebben.
De lus aan de achterkant van de schoen is bedoeld om vast te houden bij het aantrekken. Maar hoe ik mijn wijsvinger in zo'n klein lusje moet steken is me een raadsel. Hij kan er een klein eindje in, maar lang niet genoeg om de schoen goed vast te kunnen houden. En dat terwijl ik dunne vingers heb.
Voor sommigen kan ook de bovengenoemde demping in de voorkant van de schoen een minpunt zijn. Die is erg gevoelig. En zorgt ervoor dat de schoen erg stabiel is. Maar als je de schoenen lang aan hebt, is de demping niet zo comfortabel als bij tennisschoenen van de concurrentie, zoals de Wilson Rush Pro 4.0, adidas Barricade of Head Revolt Pro 4.5.
Als je één twee uur durende wedstrijd in de schoenen speelt en ze die dag verder niet draagt, prima. Maar als je elke dag meerdere uren op de baan doorbrengt, is het niet bepaald het paradijs op aarde voor je gewrichten. De laag dempend materiaal had aan de voorkant wel wat dikker mogen zijn.
Twijfelachtige levensduur
De levensduur van tennisschoenen is regelmatig onderwerp van verhitte discussies. Graveltennis is meedogenloos als het om schoenen gaat. Er wordt veel gegleden en ervaren tennissers komen vaak in extreme posities terecht waarbij de schoen letterlijk met de binnenkant op de baan wordt geplaatst en een paar centimeter lang tegen de ondergrond aan schuurt. Op dat moment verandert de baan in agressief schuurpapier en roept het materiaal van de schoenen: 'Genoeg!' Het probleem is dat er tijdens een belastingstest van enkele uren meestal geen enkele kwaal aan de schoen aan het licht komt. Maar hier wel.
Al na ongeveer 4 tot 5 uur spelen verscheen er een klein scheurtje aan de binnenkant rond de grote teen, daar waar de schoen buigt. Bij beide schoenen. Dit zwaarbelaste gebied is voorzien van een relatief dikke laag rubber, die er op het eerste gezicht robuust uitziet.
Dit beschermende rubber is echter met een dunne laslaag aan het bovenwerk van mesh bevestigd. Het is dus een naadloze constructie die volledig afhankelijk is van de kwaliteit en kracht van de verlijming. En lijm houdt natuurlijk niet erg goed op gaasmateriaal. Een klein scheurtje kan na verloop van tijd een grote scheur worden, waardoor er gravel je schoen binnenkomt. En dat is een nachtmerrie voor elke speler.
Aanbeveling voor Lacoste
Ik neem niet aan dat de ontwerpers van Lacoste deze recensie zullen lezen, maar misschien vergis ik me. Persoonlijk zou ik hen aanraden om een voorbeeld te nemen aan de tennisschoenen van andere merken. Het is al jarenlang een trend om voor het bovenwerk van schoenen een zeer bestendige kunststof kooi te gebruiken, die in feite de hele schoen beschermt tegen scheuren en slijtage. Een nadeel is wel dat het de schoen minder flexibel en ademend maakt.
Een ander materiaal van de afgelopen paar jaar is mesh met een hogere dichtheid. Die gaat lang mee, is zeer flexibel en ademt goed. Lacoste kan dus kiezen welke weg het in de toekomst in wil slaan. Het is nu eenmaal niet altijd mogelijk om alle elementen en materialen zo met elkaar te combineren dat er een perfect product ontstaat dat aan alle eisen voldoet.
Een hoge prijs voor een perfect design
Lacoste heeft in dit geval een bijna perfecte schoen gemaakt, maar heeft in naam van het design en de kwaliteit van de afwerking de levensduur uit het oog verloren. En die is voor amateurs juist van doorslaggevend belang.
In een interview meldde Daniil Medvedev dat hij elke ongeveer twee weken één paar van deze schoenen nodig heeft. In de wereld van het toptennis is dit niet uitzonderlijk, maar het wijst wel op één ding. Professionele tennisschoenen zoals deze zijn een verbruiksmateriaal dat maximale prestaties moet leveren tijdens bijvoorbeeld maar één toernooi. En daarmee eindigt de levensduur van deze eendagsvlieg.
Gewone stervelingen willen echter schoenen die minstens een heel seizoen meegaan. Uiteraard is de levensduur ook afhankelijk van de mate van belasting. Desondanks ben ik bang dat één paar van deze prachtige Lacoste AG-LT23 Ultra Clay tennisschoenen voor de gewone sterveling niet voldoende is voor die paar maanden graveltennis. En dat is met het oog op de verder erg geslaagde prestaties, het indrukwekkende design en de algehele afwerkingskwaliteit gewoon jammer.
Voor- en nadelen van de Lacoste AG-LT23 Ultra Clay tennisschoenen
- Fantastisch design, oog voor detail en hoogwaardige materialen
- Uitmuntende stabiliteit en grip op gravel
- Topcomfort zonder dat de schoenen ingelopen hoeven te worden
- Bijzonder goede versteviging en bescherming van de enkels
- Hoogwaardige demping met veel gevoel voor de ondergrond
- Doordacht vetersysteem dat stevig aangetrokken kan worden
- Zeer goed ademend bovenwerk
- Twijfelachtige bestendigheid en levensduur van het bovenwerk
- Onbruikbare achterlus
- Minder goede demping aan de voorkant
- Hoog gewicht