RECENSIE: Head Revolt Pro 4.5 Clay tennisschoenen – een uitstekende zool, maar bovenwerk met een minpuntje


13 minuten leestijd

Head Revolt Pro 4.5 Clay maakt indruk met perfecte stabiliteit dankzij de uitstekende zool en het comfort. Het vrij hoge gewicht en de mindere bestendigheid van het bovenwerk zijn echter minpuntjes.

De tennisschoenenlijn Head Revolt Pro heeft altijd tot de categorie stevige tennisschoenen voor agressief bewegende spelers behoord. In deze recensie bekijken we het gravelmodel Head Revolt Pro 4.5 Clay. Deze nieuwe update bouwt voort op dezelfde basis als de vorige (vierde) generatie. Alleen het bovenwerk van de schoenen heeft wijzigingen ondergaan, zoals bij dit soort updates gebruikelijk is. Of dat de schoenen ten goede komt of niet, lees je in deze recensie.

Head Revolt Pro 4.5 Clay tennisschoenen

De ene update na de andere

Telkens als er weer een geüpdatet model tennisschoenen op mijn bureau landt, vraag ik me af: waarom doen die fabrikanten dat eigenlijk? Waarom lanceren ze niet liever volwaardige nieuwe schoenen in plaats van een paar minieme wijzigingen door te voeren? Het antwoord op die vraag is simpel.

Bestaande klanten hebben vaak helemaal geen behoefte aan een splinternieuw model met een volledig nieuwe zool en binnenwerk. Daarom besloten de ontwikkelaars van Head net als veel andere fabrikanten om hun schoenen geleidelijk te verbeteren, net als bij software-updates in de wereld van de computers en smartphones.

De Head Revolt Pro 4.5 Clay maakt qua design een gematigde tot conservatieve indruk.

De basis van deze schoen is namelijk al meerdere jaren hetzelfde. Het model Revolt Pro is al sinds zijn derde generatie nauwelijks veranderd. Het is nog altijd het stevigste, meest stabiele en ruimste model uit het hele assortiment tennisschoenen van het Oostenrijkse merk Head. Meteen bij het aantrekken voel je al hoe comfortabel de schoen is. Hij biedt de drager van alles wat en dat in royale mate.

Alleen het relatief hoge gewicht is misschien iets wat sommige spelers kan afschrikken. Ik wil dit niet direct een tekortkoming noemen, maar elke gram extra telt natuurlijk bij het grote aantal stappen dat je als speler op de baan zet.

Wat rekenwerk

Mijn nogal magere vriend Gregor uit het Oostenrijkse team Die Wachauer, waarvoor hij jarenlang uitkwam op kampioenschappen, heeft dit jaar dit nieuwe model van Head aangeschaft. In voorgaande jaren droeg hij voornamelijk aanzienlijk lichtere schoenen, zoals Babolat Jet Mach III en Babolat Jet Tere. En, niet zo verwonderlijk: dit jaar beweegt hij zich een stuk slechter op de baan en bovendien maakt hij over het algemeen een vermoeidere indruk.

We hebben het hier over een speler die broodmager is. Hij schijnt 65 kilo te wegen, en volgens mij is dat inclusief zijn bed. Een speler die zo licht is heeft er natuurlijk de meeste last van als schoenen aan de zware kant zijn. Als onze vriend nu op de baan schoenen draagt die ongeveer 100 g zwaarder zijn per paar, dan komen we op verrassende cijfers uit.

Het verschil in gewicht tussen de beide paren is opmerkelijk.

Bij een intensieve wedstrijd van ongeveer 1,5 uur leg je ongeveer 2,5 tot 3 km af op de baan. Soms zelfs meer. Het aantal stappen ligt rond de 3000. Dat betekent dus dat je met een 100 g zwaardere schoen tijdens één enkele wedstrijd maar liefst 300 kg extra optilt. Niet bepaald een te verwaarlozen getal.

Hoeveel weegt de schoen nu eigenlijk?

Voor het eigenlijke testen van de schoenen heb ik ze eerst gewogen. En het verbaasde me hogelijk wat Head voor me in petto had. Bij de linkerschoen kwam ik bij maat EUR 45 / UK 10,5 / US 11,5 / 29,5 CM uit op een gewicht van maar liefst 455 g. Bij de rechterschoen toonde mijn zeer nauwkeurige keukenweegschaal een gewicht van slechts 431 g. Dat is een verschil van 24 g!

Stel je eens voor. Dat is net alsof je in je linkerschoen een stuk of 6 vibrastops hebt gestoken. Een dergelijk resultaat van slechte kwaliteitscontrole ben ik nog niet eerder tegengekomen bij tennisschoenen. De vraag is nu waarom de ene schoen zoveel zwaarder is, terwijl de andere er precies hetzelfde uitziet maar een stuk lichter is.

De rechterschoen weegt maar liefst 24 g minder dan de linkerschoen.

Ik zou het persoonlijk op prijs stellen als beide schoenen in de buurt van die grens van 430 g zouden liggen. Een blik op mijn tabel van tennisschoenen wees uit dat de voorgaande Revolt Pro modellen een stuk lichter waren. De versie Head Revolt Pro 3.0 en het model Head Revolt Pro 4.0 van vorig jaar wogen gemiddeld 413 g. Als we het gemiddelde van de schoenen uit deze test nemen, komen we uit op een gewicht van 443 g. Daarmee zijn ze dus 30 g zwaarder dan de voorgaande generatie. En ik weet waarom.

Betere stabiliteit en stevigheid?

Een gewichtstoename uit zich bij tennisschoenen meestal in een betere stevigheid en stabiliteit. Meestal. Meer materiaal in het bovenwerk betekent een hogere stijfheid en minder gevoeligheid voor torsie.

Dit specifieke model is vooral 'aangekomen' aan de achterkant. Daar heeft het van het ultralichte model Head Sprint Pro 3.5 namelijk de Heel Stabilizer 180° geleend, dat het achterste gedeelte van de schoen op de hiel omsluit. Dit stijve kunststof element aan de buitenkant verankert de hiel beter in de schoen, wat ook een positieve invloed heeft op de energieoverdracht tussen de voet en de schoen.

De schoen is vrijwel volledig voorzien van een bijzonder stevige en flexibele band genaamd T-KORE 360°.

De T-Kore 360° beschermlaag van flexibel rubber bedekt opnieuw het grootste gedeelte van de schoen. Rond de neus en de binnenkant van de schoen bij de grote teen is deze bescherming gesloten om scheuren tegen te gaan.

De rest van de band in de vorm van golfjes is voorzien van uitsparingen die de mesh blootleggen om de schoen beter te laten ademen. En dit is waar de spreekwoordelijke achilleshiel zich bevindt, waarvan de zwakke punten pas na enkele uren testen kunnen worden ontdekt.

Tegenvallende bestendigheid

Eerst leek het erop dat ik deze schoenen in mijn recensie een van de bestendigste zou noemen, maar daar kwam op het laatste moment verandering in.

Ik had mijn recensie al klaar en ingeleverd. Zonder enig voorbehoud over het bovenwerk. Op de dag nadat ik de recensie had opgestuurd, kwam ik er toen ik de schoenen nog eens bekeek opeens achter dat een deel van de beschermlaag rond de linkerschoen aan de binnenkant rond de grote teen enigszins losliet. Daar moest ik natuurlijk op reageren door de recensie aan te passen. Een vergelijkbaar gebrek ontdekte ik na ongeveer even lang testen bij de Lacoste AG-LT23 Ultra Clay schoenen waar ik onlangs een recensie over schreef.

Het kritieke punt van elke tennisschoen. Het beschermende rubber is op de mesh gelijmd en dat is niet voldoende.

Schoenen mogen natuurlijk niet al na een paar uur gebruik zichtbare tekenen van schade vertonen. In onze Europese omstandigheden spelen we niet op beton, zoals in de rest van de wereld gebruikelijk is. En beton is nog minder vriendelijk voor schoenen. Gravel is zacht en kan dus een groot deel van de druk en wrijving opvangen. Hoe kan het dan gebeuren dat de schoen zo snel al uit elkaar begint te vallen?

Het antwoord daarop is simpel. Net als Lacoste kon Head niet kiezen of het nu echt stevige schoenen met een lange levensduur zou maken of een schoen die van alle elementen wat heeft. Wat comfort, wat stabiliteit, wat stevigheid, resulterend in een vrij prettige schoen, die alleen niet al te lang meegaat.

Waar is het dus fout gegaan?

Een hoop denk- en rekenwerk... headache voor Head dus. Het bovenmateriaal van tennisschoenen heeft in de afgelopen 10 jaar enorme veranderingen ondergaan. Rubber, kunststof en andere synthetische materialen vervingen leer en vervolgens kunstleer, omdat ze het voordeel hebben dat ze licht, flexibel en vochtbestendig zijn.

In dit geval heeft Head, net als veel andere bedrijven, echter een constructiefout gemaakt. De ademende mesh en wattering van de schoen is slechts bedekt met een kunststof laag zonder ook maar één enkele naad te gebruiken. En dat is altijd een hachelijke zaak. De kooi is dus op de mesh gelijmd, meer niet. En probeer maar eens om iets op stof te plakken. Dat blijft misschien eventjes zitten, maar niet erg lang. Een hoge belasting zorgt er samen met het buigen van het materiaal voor dat het gelijmde gedeelte loslaat.

Kortom, topcomfort en een lange levensduur gaan niet altijd samen. Het is of het een of het ander. Head zou dus aan een stijver en steviger bovenwerk moeten werken voor dit model. Het duurt weliswaar even voor je zulke schoenen inloopt, maar in ruil daarvoor gaan ze wel maandenlang mee.

Topcomfort

Vergeleken met modellen van de concurrentie heeft deze schoen een relatief eenvoudige constructie en een klassieke snit. De vorm en afwerking van de schoen zijn vrij onopvallend. Die eenvoud heeft ook zijn onmiskenbare voordelen. Meteen als je de schoen voor de eerste keer aantrekt, zit hij perfect. Hij knelt nergens en dankzij de klassieke dikke tong biedt hij een ouderwets gevoel van veiligheid. Dat gaat misschien ten koste van de esthetische afwerking, maar soms is het gewoon fijn om gewone schoenen aan te hebben die goed zitten en nergens knellen.

Head heeft het comfort van zijn schoenen in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Ik herinner me de tijd nog dat ik Head schoenen hard en stijf vond en het een tijdje duurde voor ze goed ingelopen waren. Dankzij het gebruik van het bijzonder prettige, flexibele bovenwerk past de schoen zich nu automatisch aan de vorm van je voet aan. En dat is dus niet altijd zo geweest.

Het betrouwbare vetersysteem met binnen in de schoen ingenaaide lusjes zorgt ervoor dat het beschermd is tegen invloeden van buitenaf, zoals bovenmatig glijden.

Het veterwerk is ook redelijk conservatief, maar vertoont toch ook een zekere mate van verfijning. De eerste vier veterlusjes zijn in de schoen genaaid via de zogeheten Lockdown Strap. Het aantrekken van de veters gaat daardoor erg prettig en bovendien zijn de veters beschermd tegen invloeden van buitenaf. De laatste twee veterogen gaan door het bovenwerk zelf heen en creëren daarmee vrij veel druk op het materiaal. Daardoor kunnen de veters strak worden aangetrokken, wat iedereen prettig zal vinden.

Ouderwets goede demping

Ik zei het al aan het begin van deze recensie. De laatste jaren updaten fabrikanten hun schoenen in plaats van volledig nieuwe modellen te creëren. Nieuwe modellen zien we daardoor meestal eens in de 2 tot 3 jaar. Het model Head Revolt Pro 4.5 Clay is in die zin nu halverwege zijn levenscyclus.

De tussenzool (demping) is onveranderd gebleven. Het dempingsschuim is opnieuw gemaakt van het beproefde materiaal Tri-NRG. Dit schuim met drievoudige dichtheid kenmerkt zich door een vrij hoge stijfheid. Daardoor geeft de schoen een iets harder gevoel. Het voordeel daarvan is dat het dempingsmateriaal langer meegaat en beter bestand is tegen belasting. In het algemeen wordt de Head Revolt Pro lijn als een van de meest bestendige op de markt beschouwd.

Je kunt er dus op vertrouwen dat de schoenen ook na een lang verblijf op de baan goed blijven dempen. Daarmee zijn ze ook geschikt voor trainers of zelfs als gewone wandelschoenen.

Het Lateral Control stabilisatie-element voor een betere torsie van de schoen is ook onveranderd gebleven. Dit kleine stukje hard plastic zit midden in de schoen tussen het dempingsschuim en de zool. Vergeleken met schoenen van de concurrentie is deze stabilisator relatief klein en onopvallend. Maar in combinatie met de volledig vlakke zool werkt hij prima.

Een zool om op te vertrouwen

De laatste jaren is vooral de zool bij de Revolt Pro lijn een element dat nauwelijks verandert. De vorm is vrijwel gelijk aan de voorgaande modellen. Het is opnieuw een volledig vlakke zool, in dit geval met visgraatpatroon voor op gravel. De profieldiepte is met 2,5 mm prima. In combinatie met het bestendige Hybrasion+ rubber hebben de schoenen een erg goede grip op alle soorten gravel, van zeer fijn tot wat grover.

De profieldiepte van 2,5 mm draagt in  combinatie met het bestendige Hybrasion+ rubber bij tot een lange levensduur en geweldige tractie op alle soorten gravel.

De bestendigheid van de zool is ook van een goed niveau. Na ongeveer 5 uur testen is er geen slijtage zichtbaar aan de zool en ik weet zeker dat één paar het hele gravelseizoen meegaat voor de gemiddelde amateur.

Doordat de zool geen lichter makende materialen bevat, is hij erg stabiel en kun je geweldig glijden met deze schoenen. Dit type vlakke zool zorgt er bovendien voor dat het gravel niet hobbelig wordt en dus een natuurlijker gevoel geeft dan bij sommige andere soorten zolen.

Uiteindelijk is juist deze combinatie van een betrouwbare en stevige zool met een duurzaam bovenwerk het grootste pluspunt van deze schoenen. Ik heb maar bij weinig schoenen een soortgelijk gevoel van bescherming en veiligheid gehad als bij dit specifieke model. Toch missen de schoenen iets.

Het klassieke gravelpatroon van de zool gevat geen materiaaluitsparingen en glijdt dus goed en maakt de schoen bijzonder stabiel.

Wat ontbreekt er dan aan?

Vat dit deel van de recensie vooral op als de constructieve kritiek van één gebruiker dan een objectieve lijst van tekortkomingen waar jij last van zult hebben. Doordat ik elk jaar meerdere soorten tennisschoenen test, kan ik ze op grond van mijn ervaring enigszins vergelijken met de concurrentie. De schoen zit meteen comfortabel, maar het comfort is niet echt van premium klasse. Hetzelfde geldt voor het design en de afwerking. Het zijn klassieke tennisschoenen in een vrij conservatieve snit.

De opvallende bescherming rond het binnengedeelte van de grote teen ziet er robuust uit en kan waarschijnlijk ook tegen een ruwe behandeling.

Alles wat aan de schoen te zien is, is zo gemaakt dat het vooral goed functioneert. Er zit geen enkel element aan de schoen dat alleen voor het effect bedoeld is. Visueel gezien is het dus geen spectaculaire schoen, zoals de Lacoste AG-LT23 Utra Clay die ik onlangs testte. Ook zijn het geen technologisch geavanceerde schoenen zoals de Mizuno Wave Exceed Tour 6 Clay uit mijn laatste recensie. Het zijn simpelweg tennisschoenen waar de meeste amateurs tevreden mee zullen zijn.

Voor wie zijn ze bedoeld?

In mijn oorspronkelijke tekst stond dat ik de schoenen aanbeveel aan zeer veeleisende, agressief bewegende spelers. Maar omdat ik erachter kwam dat de levensduur van deze schoen waarschijnlijk het een en ander te wensen overlaat, moet ik het einde van mijn recensie herzien.

Head Revolt Pro 4.5 Clay zijn geen slechte schoenen. Ze zijn prima voor de behoeften van de gemiddelde speler. Ze zitten meteen comfortabel, bieden voldoende ruimte voor een bredere voet, glijden goed en de zool behoort absoluut tot de betere. Maar qua design en algehele afwerking zijn het geen schoenen die ik iedereen zou aanbevelen.

Als schoenen voor jou niet de hoofdrol spelen in je outfit en tennisuitrusting, zul je er min of meer tevreden mee zijn. Voor spelers die hun schoenen meer over de baan slepen dan ze optillen, zullen dit echter geen geschikte schoenen zijn. En aangezien het ook mij lukte om ze al na een paar uur spelen te beschadigen, kan ik me niet voorstellen hoe ze zich zullen houden aan de voeten van iemand van minstens 85 kg.

Ook deze recensie heeft weer aangetoond dat het de laatste jaren niet best gesteld is met de levensduur van tennisschoenen. Het lijkt erop dat de mensheid levensduur heeft ingeruild voor comfort. En daar zouden we weleens spijt van kunnen krijgen.

Voor- en nadelen van de Head Revolt Pro 4.5 Clay tennisschoenen

  • Ruim binnenwerk voor een wat bredere voet en onmiddellijk comfort
  • Zeer eenvoudig aan te trekken
  • Goede stabiliteit en glijden op gravel
  • Bestendige zool met een zeer goede tractie op gravel
  • Knelt of wrijft nergens en functioneert goed
  • Twijfelachtige levensduur van het bovenwerk
  • Hoger gewicht
  • Eenvoudig, niet erg bijzonder design – de schoenen blinken nergens in uit
  • Qua gevoel zouden ze strakker mogen zitten, d.w.z. zich beter aan de voet hechten

Oudere artikelen