Na bijna 4,5 jaar wachten is het eindelijk zo ver: de vierde generatie toprackets van de Babolat Pure Strike lijn, die zich richt op controle en dynamiek, is gelanceerd. Ook deze rackets staan weer voor een combinatie van uitzonderlijke precisie, perfecte controle en enorme versnelling van het rackethoofd. In deze dubbele recensie bekijken we de populaire modellen voor gevorderden en toernooispelers: de Babolat Pure Strike 100 2024 en het toernooimodel Babolat Pure Strike 98 16×19 2024. Was het lange wachten de moeite waard?
Het parelwitte frame en de oranje strepen passen uitstekend bij gravel.
Het goede oude Pure Strike racket
Toen ik het racket in de hand nam, raakte ik meteen vervuld van een golf van opwinding, net als toen ik in september 2019 de derde generatie van deze rackets testte. Het racket heeft een mooi parelwit frame met oranje strepen en op de hals een soort 'Da Vinci Code' in de vorm van allerlei Strike opschriften. De rackets lijken qua ontwerp op de voorgaande generatie, maar zien er puurder en moderner uit.
Het zijn prachtige frames. Elk detail van het racket is met zorg uitgevoerd. Het nieuwe motto van het racket is 'Create & Control', oftewel 'Creëer en controleer'. Met deze zelfverzekerde instelling ga ik vol verwachting de baan op. Omdat ik een racket met de kleinere grip nr. 2 heb gekregen, voeg ik een overgrip toe en ga van start. Boem boem, daar gaan we, en ik roep: Yes! Het goede oude Pure Strike racket.
Technologische innovaties
Wat de gebruikte technologieën betreft richten de nieuwe Babolat Pure Strike 2024 rackets zich op een beter balgevoel, een natuurlijkere verbinding van de arm met het frame en een verbeterde precisie. De rackets zijn gemaakt met de Control Frame Technology, die een dynamische elliptische vorm in het hart combineert met een vierkante vorm van de rest van het frame. Dit is een beproefd concept uit voorgaande jaren, dat het racket extra stabiliteit en dynamiek geeft. De NF2-Tech technologie, die ook bekend is van de Pure Aero rackets, verbetert het comfort en geluid van de rackets.
De SWX Pure Feel dempingstechnologie is alleen aanwezig bij de lichtere racketmodellen van maximaal 300 g voor extra comfort, maar ten koste van de zuiverheid van de feedback.
De SWX Pure Feel dempingstechnologie vind je alleen bij de lichtere modellen tot 300 g van de Babolat Pure Strike 100 versie en lager. Dat is logisch. Frames voor prestatiegerichte en toernooispelers geven een rauwere feedback en een extra dempingslaag zou de kristalheldere feedback verstoren.
Voor spelers op toernooiniveau is het belangrijk om de bal met al zijn trillingen waar te kunnen nemen. Alle modellen hebben een nieuw, smaller FSI Control snaarpatroon gemeen, dat het vorige, bredere FSI Power patroon vervangt. En dat is naar mijn mening een erg belangrijke en welkome verandering.
Babolat Pure Strike 100 2024
Dit populaire model van 300 g met een bladgrootte van 645 cm2 heb ik laten besnaren met de gloednieuwe Babolat XAlt 1.30 mm per 25/24 kg multifilament snaar. Deze topsnaar is bedoeld voor hardere frames en is geschikt voor junioren, senioren en spelers die last hebben van een tenniselleboog.
Hij is extra duurzaam door de toevoeging van glasvezels en heeft een siliconen coating, zodat de snaren beter glijden en terugkeren naar hun oorspronkelijke positie. Deze snaren werken erg goed in combinatie met het racket en verzachten de hogere hardheid van het fame 68 RA enigszins.
Specificaties van het model Babolat Pure Strike 100 2024. Hij heeft een prettig lage swingweight van 312 kg/cm2 voor een goede controle.
Het Babolat Pure Strike 100 2024 racket heeft een snarenpatroon van 16×19, maar door de afstand van de buitenste lengtesnaren tot het frame zijn de snaren fijnmaziger naar het midden van het hoofd toe. Dat trucje draagt ertoe bij dat het racket een indrukwekkende precisie heeft, die ongekend is in het segment van frames van 300 g met een hoofd van 645 cm2.
De swingweight van het frame bedraag naar mijn meting een opvallend lage waarde van 312 kg/cm2. Dat maakt het racket in combinatie met het smalle frameprofiel van 21-23-21 mm (beide modellen) een buitengewoon goed controleerbaar, chirurgisch precies instrument. Het racket zoeft dankzij de goede aerodynamica prachtig door de lucht en heeft een goede traagheid en stabiliteit.
Babolat Pure Strike 98 16x19 2024
Dit toernooiframe staat voor een overgang naar een nieuwe dimensie en ik moet zeggen dat ik enorm van het spelen met dit frame heb genoten. Voor dit racket koos ik met opzet voor heel andere snaren – de Dunlop Explosive Spin 1.25 mm snaren die ik momenteel gebruik en die ik 1 kg zachter heb laten bespannen op 24/23 kg. Dit zijn één van de hardste polyester snaren die verkrijgbaar zijn.
Ze zijn niet rond, maar hebben een zeshoekige vorm. Ze hebben uitstekende spin en duurzaamheid en houden lang een constante spanning vast. Ik was er een beetje bang voor dat mijn elleboog door deze snaren in combinatie met het vrij harde 68 RA frame zou opspelen, maar dat was gelukkig beslist niet het geval.
Specificaties van het model Babolat Pure Strike 98 16x19. De zeer hoge swingweight van 335 kg/cm2 uit zich in een fantastische stabiliteit en plow-through van het frame.
Ervaren spelers en toernooispelers zullen er nieuwsgierig naar zijn welke swingweight ik bij deze versie heb gemeten. Dat is opnieuw een uitzonderlijke waarde waar ook de meest veeleisende spelers blij mee zullen zijn. Een waarde van 335 kg/cm2 mag niet onderschat worden. Dit zou weleens de hoogste swingweight kunnen zijn die je bij een racket van 305 g kunt tegenkomen.
Ook in het heetst van de strijd kun je op de fantastische stabiliteit van het frame vertrouwen. En de andere pluspunten van een topracket als dit liggen voor de hand. Laten we nu eens kijken hoe het Babolat Pure Strike 100 2024 en Babolat Pure Strike 98 16×19 2024 racket in de praktijk werken.
Een pak op je broek!
Een gemeenschappelijke eigenschap van deze modellen en alle rackets uit de Pure Strike serie is de snelheid van het rackethoofd. De aerodynamica van deze frames is fantastisch. De versnelling die je met deze rackets kunt bereiken is vrijwel ongeëvenaard. Dankzij de lange hals bevindt het rackethoofd zich namelijk verder van de handgreep.
En hoe verder het hoofd van je arm af zit, hoe groter de vertraging en de plow-through Zodra je het racket in beweging brengt, vliegt hij als een raket. Ik had af en toe echt het gevoel alsof het racket over een verborgen aandrijving beschikte.
De gezichten van de Babolat Pure Strike lijn zijn opnieuw Dominic Thiem en Cameron Norrie. Thiem is iemand met een eenhandige backhand. Norrie heeft weliswaar een dubbelzijdige backhand, maar zijn uitvoeringstechniek is direct en hij lift de bal niet echt. Beiden houden van een aanvallende speelstijl.
En direct en agressief tennis is precies wat dit racket het liefst heeft. Dat betekent dat het racket de slag geweldig in horizontale richting leidt, waar hij ook de grootste sweetspot heeft. Dit gaat misschien enigszins tegen de moderne verticale benadering van de swing in, maar daar is de Babolat Pure Aero 2023 spinlijn dan ook voor.
Een symfonie van slice
De slice is een van de slagen waar je perfect mee kunt vaststellen hoe stabiel een racket is. Slice-slagen mogen niet onderschat worden, vooral niet als ze de juiste dynamiek en lengte hebben. Het model Babolat Pure Strike 100 2024 is weliswaar wat minder stabiel dan zijn zwaardere broer, maar werkt nog steeds bovengemiddeld goed. En dat geldt zowel voor de klassieke backhand slice als voor de forehand slice, die ik zelf vaak en graag gebruik bij de return.
De slice wordt vaak als een vertragende slag beschouwd, als een noodrem bij verdedigend spel of om het ritme te veranderen. Met de nieuwe Pure Strike rackets kun je de slice echter als een wapen gebruiken. Ik wilde eerst 'als een massavernietigingswapen' schrijven, maar zover zijn de ingenieurs van Babolat nog niet helemaal in de ontwikkeling.
Babolat Pure Strike 2024 rackets
Service-volley naar wens
Aangezien de slice met deze rackets uitmuntend is, geldt dat ook voor de overige slagen die met onder- of zijspin worden gespeeld. Geen wonder dus dat de Pure Strike rackets zo populair zijn bij dubbelspelers. Je kunt er uitstekend service-volley mee spelen. De stabiliteit en feedback zijn puur, snel en compromisloos.
De rackets manoeuvreren snel, reageren goed op snelle ballen en je voelt er geen enkele zwakte in. Daar moet wel bij worden opgemerkt dat je stevig in je schoenen moet staan. Het zijn geen frames die vanzelf spelen. Integendeel zelfs. Ook qua veeleisendheid stijgen ze boven de concurrentie uit. Ze hebben steun vanuit je arm nodig, steun bij een uitstekende swing en een zeer goed beheerste timing.
De spin is aan jou
De fijnmazigheid van de snaren bij alle versies, die wordt bereikt met de FSI Control technologie, heeft één klein nadeel. Een kleiner spinpotentieel. Je zult de bal dus zelf moeten laten roteren met slim werk vanuit je pols. Voor mezelf zie ik dit niet als een tekort, maar voor minder ervaren spelers zou het een vrij groot obstakel kunnen zijn.
Een voordeel is de hoge mate van controle en precisie, wat ook de voornaamste focus van de rackets is. Met deze rackets kun je bijzonder goed lange, directe ballen en versnelde slagen langs de lijn spelen. Vanwege de mindere spin is er echter ook een gebied waar de rackets zich een beetje vreemd gedragen.
Dubbelhandige backhand met correctie
Terwijl de versnelde forehand, slices, volleys en de service erg overtuigend lopen met deze rackets, keek ik bij de dubbelhandige backhand af en toe raar op van wat er gebeurde. De lengte van de slagen verbaasde me zo dat ik herhaaldelijk vol ongeloof naar het frame keek. De ballen vlogen herhaaldelijk behoorlijk ver buiten de lijnen. Tegelijkertijd kon ik aan het racket voelen dat de bal de snaren maar kort raakte en snel de verte in vloog.
De randsnaren zitten dankzij de FSI Control technologie verder van het frame. Daardoor zijn de snaren richting het midden fijnmaziger voor een betere controle en precisie.
Na verloop van tijd ontdekte is dat de snaren vanwege het lagere spinpotentieel de neiging hebben om de bal snel weg te slaan zonder hem een grondige topspin mee te geven. Daar moest ik dus op reageren door mijn techniek enigszins aan te passen. Dat deed ik door mijn andere hand, die het racket bij de hals vast heeft, meer in te zetten en het rackethoofd door een snelle beweging na het raken van de bal bliksemsnel te sluiten. Net als wanneer je mest omdraait met een hooivork.
Je komt nergens mee weg
Daarmee kom ik bij de essentie van de rackets uit de Babolat Pure Strike lijn. Je komt nergens mee weg. Ik heb de rackets aan nog twee andere spelers geleend, en die zeiden allebei hetzelfde: 'Het racket is fantastisch als je de bal goed raakt, maar als dat niet het geval is kom je er met deze rackets niet mee weg.' Dat zei ik vier jaar geleden overigens ook al over de derde generatie en voor de nieuwe versies geldt het dus nog steeds. En dat is geen verwijt, maar juist een compliment! Babolat legt de lat qua moeilijkheidsgraad en prestaties van deze frames erg hoog.
In de zon kun je in de reflecties een pareleffect zien. In combinatie met de 'gecodeerde' Strike opschriften ziet dat er indrukwekkend uit.
Dit kan de verkoop op grote schaal voor het op gemiddeld niveau spelende grote publiek wellicht in gevaar brengen, maar voor de grote massa zijn er sowieso vooral de modellen Babolat Pure Aero en Babolat Pure Drive. Er moet ook rekening mee worden gehouden dat het Babolat Pure Strike 2024 assortiment ook de lichtere versies Babolat Pure Strike Team 2024 en Babolat Pure Strike Lite 2024 omvat, die ook geschikt zijn voor technisch wat mindere spelers, meisjes en junioren.
Iets comfortabeler
Ik weet niet of ik het me inbeeld of dat het echt zo is, maar ik vond deze rackets toch iets comfortabeler dan die van de derde generatie. Dat is beslist goed nieuws voor jongere spelers én oudere tennissers die al heel wat doorstaan hebben. Desondanks kunnen deze rackets niet als heel comfortabel worden beschouwd. En ook hier is mijn persoonlijke mening dat dat alleen maar goed is.
Het motto van de nieuwe generatie Babolat Pure Strike 2024 rackets is 'Creëer en controleer'. Dat dekt de lading uitstekend.
Vooral de veeleisende prestatiemodellen Babolat Pure Strike 98 16×19, Babolat Pure Strike 98 18×20, de nieuwe versie Babolat Pure Strike 97 (voorheen Pure Strike VS) en het gloednieuwe model Babolat Pure Strike 100 16×20 geven een uitstekende feedback, die het balgevoel en de verbinding van de arm met het racket bevordert. Deze zijn namelijk niet uitgerust met de SWX Pure Feel technologie, die sommige trillingen die informatie over het frame verspreiden elimineert voor een hoger comfort. Minder is soms meer.
Een succesvolle nieuwe generatie
De vierde generatie chirurgisch precieze Babolatu Pure Strike 2024 rackets is geslaagd. Wie na die lange 4,5 jaar een complete wijziging van het oorspronkelijke concept verwachtte, zal waarschijnlijk wel teleurgesteld zijn. Babolat heeft vooral kleine details aangepast en is verder trouw gebleven aan het oorspronkelijke concept.
Visueel gezien zijn het prachtige rackets die er in het echt nog mooier uitzien dan op de foto's. Ze bieden opnieuw een eersteklas speelervaring, die de nadruk legt op prestaties zonder al te grote compromissen. Het zijn kort gezegd rackets waar je vanaf de eerste slagen blij mee bent, of die je er flink van langs geven.
Babolat Pure Strike 2024 rackets
De versie Babolat Pure Strike 100 2024 is ideaal voor gevorderde en ervaren vrouwen, ambitieuze junioren en halfgevorderde mannen en clubspelers met hun solide dynamiek, zeer goede precisie, bovengemiddelde stabiliteit, indrukwekkende snelheid en enigszins verbeterde comfort. Het is een racket voor aanvallende spelers, dat niet erg geschikt is voor defensief spel. Je moet het racket geconcentreerd voeden met je eigen energie, want het slaat de ballen niet vanzelf.
De toernooiversie Babolat Pure Strike 98 16×19 is in al deze opzichten nog dominanter. Dat betekent dat het ongeveer twee keer zo veeleisend is als de 100-versie, maar je tegelijkertijd beloont met een uitstekende feedback, compromisloze precisie, dynamiek, fantastische stabiliteit en uitstekende wendbaarheid. Als je nagaat hoe hoog de swingweight van het racket is, gedraagt het zich ongelooflijk levendig.
Ik heb me als een klein kind op de nieuwe Babolat Pure Strike 2024 verheugd. Het wachten duurde lang, maar was de moeite waard. De rackets hebben me niet teleurgesteld.
Voor veeleisende clubspelers en doorgewinterde toernooispelers is het een racket dat aan de hoogste verwachtingen voldoet. Het comfort is weliswaar aan de mindere kant, maar dat hoort nu eenmaal bij deze rackets. Als je een gezonde techniek én een gezonde arm hebt, kun je een feest van aanvallend tennis verwachten met deze rackets.
Babolat toont met zijn conservatievere benadering van innovaties aan dat het niet nodig is om te veranderen wat werkt. Het merk heeft het balgevoel en de feedback licht verbeterd. Wie een racket van de voorgaande generatie heeft, kan met een gerust hart overstappen op de nieuwe versie, want wat goed was (prestaties) is niet verslechterd en wat niet zo goed was (comfort) is licht verbeterd. En dat is alles wat je je kunt wensen.
Eindbeoordeling Babolat Pure Strike 2024 rackets
- Buitengewoon precieze frames met een fantastische balcontrole
- Compromisloze stabiliteit – geweldige slice, volley en service
- Indrukwekkende snelheid en acceleratie van het rackethoofd
- Zuivere feedback zonder vertekening
- Uitstekende controle
- Geschikt voor een aanvallende, directe speelstijl
- Je komt niet met fouten weg en de algehele moeilijkheidsgraad is hoger dan die van concurrerende rackets
- Prestaties gaan gepaard met wat minder comfort
- Vrij zwak spinpotentieel
Auteur: Michal Bayerl