Padelbanen: Waar je kunt spelen en welke verschillende ondergronden er zijn


3 minuten leestijd

Niet alle padelbanen zijn hetzelfde. Ontdek de verschillen in ondergrond en baanconstructie en duik weer wat dieper in de wereld van het padel.

Padel kun je spelen op verschillende soorten banen, die zich vooral qua ondergrond van elkaar onderscheiden. Ook kunnen de constructie van de wanden en de baanafmetingen verschillend zijn. Bekijk met ons waar je deze steeds populairder wordende sport kunt uitproberen.

Oppervlak van de padelbaan

Soorten padelbanen:

Naar grootte en aantal spelers

Bij padel denken de meeste ingewijden aan een baan voor vier spelers. Dat is ook de officiële grootte van padelbanen, met een lengte van 20 meter en een breedte van 10 meter. In sommige landen zijn er ook banen voor twee spelers, die vier meter smaller zijn.

1. Klassieke baan voor dubbelspel

Klassieke padelbaan met een afmeting van 20 × 10 meter. Dit is de officiële baangrootte voor dubbelspel.

2. Baan voor enkelspel

In sommige landen zijn er ook banen voor enkelspel. Het enige verschil zit daarbij in de breedte: een baan voor enkelspel is vier meter smaller.

Een ondergrond van beton of kunstgras

Wat heb je liever, kunstgras of beton? Beton is de oorspronkelijke en tevens een van de goedkoopste soorten ondergrond. Het is hard en slijtvast, maar ook relatief gevaarlijk. Om die reden wordt het de laatste jaren steeds vaker vervangen door kunstgras oftewel tapijt. Spelen op kunstgras is een stuk prettiger dan op beton.

1. Ondergrond van beton

Een betonnen ondergrond is een van de eerst gebruikte ondergronden van padelbanen, die tegenwoordig niet veel meer voorkomt. Beton is hard en slijtvast, maar gaat ook gepaard met een groter risico op blessures.

2. Kunstgras

Kunstgras of tapijt is de meest voorkomende ondergrond van padelbanen. Het heeft beton vervangen vanwege zijn betere speeleigenschappen, voorspelbaarheid van de stuit, comfort en veiligheid. Kunstgras kan worden onderverdeeld in subtypen die van invloed zijn op de speldynamiek.

We onderscheiden:

  • Monofilament: Op de kunstgrasmat wordt een dikke laag kiezelzand aangebracht, waar je goed op kunt glijden.
  • Getextureerde ondergrond: Het officiële type tapijt voor de World Padel Tour. Het zand ligt hierbij op de bodem van het tapijt. Het oppervlak glijdt niet, waardoor je sneller naar de bal toe kunt rennen.

Een padelwedstrijd

Constructie van de wanden

Terwijl het in het verleden heel gewoon was dat de bal tegen betonnen of bakstenen muren geslagen moest worden, kom je dit tegenwoordig nauwelijks meer tegen. Sinds het glas zijn intrede deed, is er veel veranderd. Het is niet alleen veel prettiger om op zo'n baan te spelen dan tussen vier betonnen muren, maar de glazen wanden bieden ook een fijnere en beter te voorspellen stuit.

1. Baksteen/beton

Een baan met een betonnen ondergrond omgeven door bakstenen of betonnen muren. Dat kwam in het verleden veel voor, maar in de laatste paar jaar is glas een stuk populairder geworden.

2. Glas

Momenteel is dit het populairste materiaal voor de wanden. Glazen wanden zien er mooi uit en zorgen voor een prettige stuit van de bal. 

Banen met glazen wanden zijn onder te verdelen in drie categorieën:

  • Glas met pilaren: Dit is een type baan met glazen wanden waarbij de glaspanelen van elkaar worden gescheiden door stalen pilaren. De glasdikte is meestal 10 mm
  • Half-panoramische baan: Bij dit type baan bevat de glazen achterwand geen pilaren, terwijl de hoeken van de baan wel zijn verstevigd met pilaren. De glasdikte bedraagt gewoonlijk 12 mm.
  • Volledig panoramische baan: Dit type baan heeft een glazen constructie zonder pilaren en is dus volledig panoramisch. Je komt ze tegen bij zowel de World Padel Tour als bij padelclubs. De glasdikte is 12 mm.

Oudere artikelen