Hoe kom je in de NHL? Het gaat niet alleen om de draft


11 minuten leestijd

Om de NHL te bereiken is het verre van voldoende om te worden geselecteerd voor de draft. Lees het artikel om erachter te komen wat spelers allemaal moeten doorstaan om hun droom waar te maken.

Hoe lang is de weg naar de NHL voor rijzende sterren? Zitten spelers helemaal goed als ze door de draft van de NHL heen komen? Nu de NHL op het punt staat te beginnen, vertellen we je graag iets meer over het proces dat getalenteerde 18- tot 21-jarigen moeten doorlopen om voet aan de grond te krijgen in de meest prestigieuze ijshockeycompetitie ter wereld. Het gaat er namelijk niet alleen om hoe ze uit de bus komen bij de NHL-draft.

NHL Scouting Combine: jonge ijshockeyers onder de loep

De NHL Scouting Combine is de eerste belangrijke stap voor spelers die in de NHL willen spelen. Het is een één week durend evenement waar de beste 100 jonge ijshockeyspelers verschijnen die als kandidaten voor de draft worden beschouwd. De spelers ondergaan hier allerlei fysieke tests om te controleren hoe fit ze zijn, maar ook interviews om hun karakter en hun vermogen om met druk om te gaan te onthullen. Aan dit proces nemen vertegenwoordigers van alle NHL-teams deel.

Eerst moeten de jonge mannen een medische keuring ondergaan en vervolgens is het tijd voor 11 fysieke tests. Zo worden bijvoorbeeld de sterkte van hun grip, hun armkracht, afzetkracht, snelheid en uithoudingsvermogen getest. Deze tests helpen teams om te beoordelen in hoeverre ze klaar zijn voor de eisen die de NHL aan spelers stelt.

Bez-nazvu-1200-x-860-px-1.webpScouting Combine. Bron: thehockeynews.com

Een belangrijk onderdeel van de Scouting Combine zijn de gesprekken tussen spelers en clubvertegenwoordigers. Tijdens deze interviews proberen de teams zoveel mogelijk informatie over het gedrag van de spelers te vergaren. En ze stellen vaak opmerkelijke vragen om die informatie te krijgen: 'Hoe zou je de kleur blauw omschrijven?' 'Kijk maar naar de lucht,' zei een van de jongens. 'Wat vind jij van Uber chauffeurs?' of 'Als je het leger in zou gaan, zou je dan een sniper, verpleegkundige of piloot willen zijn?', 'Als je een dier zou zijn, wat voor dier zou dat dan zijn?'.

Op de 2023 Scouting Combine veroorzaakte een vraag die aan 'fifth overall pick' David Reinbacher werd gesteld nogal wat opschudding. 'Ze zeiden dat ik me moest voorstellen dat ik kapitein op een schip was en een vijandig schip moest bombarderen, maar dat de leden van mijn team in de zee zwommen. Ik antwoordde dat ik dat niet zou doen, omdat mijn teamgenoten daar waren en ik ze niet zou doden. Waarop zij zeiden dat het moest, dat het een bevel was. Dus ik zei nogmaals dat ik het niet zou doen. Dat was geen prettig onderwerp,' aldus de Oostenrijkse verdediger die uiteindelijk werd uitgekozen door de Montreal Canadiens.

Het proces van fysieke tests en gesprekken onthult niet alleen het potentieel van een speler op het ijs, maar ook in hoeverre hij er mentaal klaar voor is om de uitdagingen van de NHL aan te gaan. Elke vraag, of die nu om persoonlijke levenswaarden of bizarre scenario's draait zoals bij David Reinbacher, helpt de teams beter te begrijpen hoe spelers reageren op druk en stressvolle situaties. Bij de Scouting Combine gaat het dus niet alleen om cijfers en statistieken, maar ook om hoe spelers denken en communiceren. Voor veel jonge ijshockeyers is dit een belangrijke stap op weg naar de verwezenlijking van hun droom.

NHL-draft: prestige zonder garantie

De NHL-draft is een van de grootste ijshockey-evenementen voor aanstormend talent, journalisten, het grote publiek en de clubs zelf. De draft wordt elk jaar in juni gehouden en voor jonge talenten is dit de eerste stap op weg naar de beste ijshockeycompetitie ter wereld. Voor clubs is het een kans om talent aan te trekken dat hun toekomstige succes kan verzekeren. 

Bij de NHL-draft kunnen de teams in 7 ronden kiezen uit 224 spelers. In elke ronde worden 32 spelers geselecteerd, omdat elk van de 32 teams een keuze mag maken. Deze keuzes kunnen de teams ook onderling ruilen. 

De volgorde waarin de teams hun keuze maken, wordt bepaald door de eindstand van de teams in het voorgaande seizoen. Teams die de play-offs niet hebben gehaald doen mee aan een loterij, waar de eerste, tweede en derde positie in de draft wordt getrokken. Het slechtste team heeft de beste kans om de eerste keus te krijgen, maar krijgt deze niet gegarandeerd. Dit team heeft ongeveer 18,5% kans om de eerste keuze binnen te halen. De overige teams hebben lagere kansen op basis van hun positie – hoe beter hun eindklassering, hoe lager de kans om de loterij te winnen. Nadat deze drie posities zijn geloot, wordt de resterende volgorde bepaald door de eindstand in het voorgaande seizoen. Een team kan de loterij maximaal twee keer winnen in een periode van vijf jaar.

Bez-nazvu-1200-x-860-px.webpDavid Reinbacher. Bron: ledevoir.com

Vanuit het perspectief van de clubs is de draft het resultaat van jarenlang hard werken en zorgvuldig naar potentieel talent zoeken. Het werk van ijshockeyscouts bestaat uit het analyseren van de prestaties van spelers, of het nu gaat om wedstrijden van landenteams of competitiewedstrijden in Europa of Noord-Amerika. Ze observeren bijvoorbeeld wat voor speelgewoontes de spelers hebben en hoe ze omgaan met druk.

De spelers zelf proberen hun positie in het seizoen dat ze aan de draft meedoen verder te verbeteren en hun talent te benadrukken op het WK junioren of de prestigieuze Hlinka Gretzky Cup, waar alle NHL-scouts hun ogen op richten. Geselecteerd worden voor de draft is een beloning voor langdurig werk en een kinderdroom die uitkomt, maar garandeert geen enkele speler dat hij ook daadwerkelijk in de NHL zal starten. Het is in feite het begin van een strijd om een positie in de opstelling.

Development camps

Hoewel het misschien lijkt alsof de spelers na de draft even bij kunnen komen, is niets minder waar. Al in juli houden de teams development camps waar al hun spelers uit de draft voor worden uitgenodigd, niet alleen van de huidige draft, maar ook van voorgaande jaren en spelers die al een contract ondertekend hebben. Ook krijgen meerdere spelers zonder enige band met de club die niet uit de draft afkomstig zijn een uitnodiging voor het development camp. 

Het development camp geeft nieuwkomers de kans om de club, zijn structuur, de coaches en de filosofie van de club beter te leren kennen. Spelers leren er niet alleen over het spel zelf, maar ook over de waarden die het team aanhangt en de manier waarop spelers zich gedragen en werken binnen de club. 

Bez-nazvu-1200-x-860-px-2.webpLA Kings development camp. Bron: lakingsinsider.com

Spelers krijgen training op het ijs en op het droge. Coaches organiseren meestal tests op het ijs en trainingen gericht op specifieke vaardigheden, schaatstechniek en positiespel. De spelers leren op welke manier ze hun prestaties kunnen verbeteren en zich kunnen aanpassen aan het hogere tempo van professioneel ijshockey. Aan het einde van het kamp spelen de deelnemers gewoonlijk een vergelijkingswedstrijd tegen elkaar, in de vorm van 5-tegen-5 of 3-tegen-3. 

Buiten het ijs volgen de spelers verschillende seminars en workshops. Deze seminars gaan over onderwerpen als voeding, herstel, mentale weerbaarheid en omgaan met druk. De jonge spelers leren hoe ze goed voor hun lichaam en geest moeten zorgen om het zware ijshockeyseizoen en de levensstijl van een professionele sporter aan te kunnen.

Spelers die indruk maken op het development camp kunnen een uitnodiging krijgen voor het trainingskamp, waar ze de kans krijgen om te strijden voor een plek in het hoofdteam. Op het trainingskamp ontmoeten ze de grootste sterren van het team en kunnen ze zich meten met de besten van de besten.

Het development camp is de toegangspoort tot de NHL, waar spelers de kans krijgen om zichzelf te vergelijken met andere talenten en hun vaardigheden te laten zien. De trainingen zijn er fysiek zwaar en vereisen maximale kracht, uithoudingsvermogen en conditie. Ook leggen ze grote nadruk op mentale voorbereiding. Spelers moeten hun grenzen verleggen, omgaan met druk en zich constant verbeteren, wat veel mentale kracht en focus vereist. Het kamp staat echter niet alleen voor hard werk en obstakels overwinnen. Het is ook een geweldige kans te leren om van de allerbesten.

Rookie Chalenge

In september houden de teams toernooien waar de nieuwkomers de hoofdrol spelen. Tijdens deze toernooien nemen de veelbelovende jongeren (prospects) van elk team het tegen elkaar op. Het zijn evenementen die vooral bedoeld zijn voor jonge spelers die zijn gekozen bij de draft, een proefcontract hebben of een plek willen verdienen in de selectie van hun NHL-team. 

Bez-nazvu-1200-x-860-px-3.webpRookie Challenge. Bron: vegashockeyknight.com

Spelers op deze toernooien krijgen de kans om hun talent te laten zien op wedstrijdniveau. De speelstijl bij de NHL Rookie Challenge is bijzonder snel en intens, omdat alle spelers zichzelf willen bewijzen en willen vechten voor een plek in het team. Tegelijkertijd kunnen coaches er zien hoeveel vooruitgang de spelers hebben geboekt sinds het development camp. Dat kan erop wijzen hoe goed de speler in staat is om advies dat hij krijgt te gebruiken voor zijn verdere ontwikkeling. Ook wordt erop gelet of de speler consistent presteert, of het team in elke situatie op hem kan bouwen en of hij elke rol die hem in het team wordt toebedeeld aankan.

Het trainingskamp: hartelijk welkom bij de sterren!

 Aan het trainingskamp nemen niet alleen spelers deel die al een contract hebben getekend bij een club, maar ook spelers die de aandacht hebben getrokken tijdens dedevelopment camps en rookietoernooien en spelers met een proefcontract. Nieuwkomers kunnen hun vaardigheden hier vergelijken met die van de sterspelers van hun team en zo waardevolle ervaring opdoen.

Voor de jonge spelers is dit trainingskamp een spannende tijd. Ze proberen zoveel mogelijk indruk te maken en een plaats in de selectie te verdienen. Ze moeten laten zien dat ze niet alleen de benodigde werklust en het talent hebben, maar zich ook kunnen aanpassen aan de hoge fysieke en mentale eisen van de NHL. Elke training, elke oefening en elke voorbereidingswedstrijd is belangrijk. Elk detail kan hun toekomst bepalen.

 Op het trainingskamp bereidt het team zich voor op het komende seizoen om vervolgens in september verschillende voorbereidende wedstrijden spelen, waarin de spelers in de marge van de selectie de clubleiding kunnen overtuigen vanhun kwaliteiten. Al aan het begin van het kamp moeten de spelers er klaar voor zijn om op volle kracht te kunnen trainen en spelen.

En verder?

De concurrentie in de NHL is enorm en slechts een klein deel van de tientallen prospects kan een plaats in het eerste team verdienen. Welk lot wacht het merendeel van de spelers dat de selectie niet haalt?

Ze worden meestal naar teams uit de AHL gestuurd, een Amerikaanse professionele ijshockeycompetitie met als hoofddoel het opleiden van spelers voor de NHL. Spelers beschrijven het spelen in deze lagere divisie vaak als als een noodzakelijk kwaad. Ze krijgen minder salaris, gaan met de bus naar de wedstrijden en maken daarbij lange ritten van soms wel 6 uur. Bij de AHL weet elke speler dat NHL-plekken schaars zijn, waardoor er een zeker egoïsme heerst op het ijs. De AHL doorlopen en een niveau hoger komen is geen eenvoudige opgave en niet elke speler slaagt erin zijn doel te bereiken. Er zijn spelers te over die de top van de ijshockeywereld nooit zullen halen.

Jonge spelers kunnen ook terugkeren naar de juniorencompetities in de VS en Canada of naar de Europese herencompetities, waar ze ervaring op kunnen doen en meer tijd op het ijs door kunnen brengen. Zo verkoos Martin Nečas bijvoorbeeld de Tsjechische competitie boven de AHL. Maar in tegenstelling tot spelers in de AHL, krijgen spelers die in Europa spelen uiteraard niet de kans om met een NHL-team te trainen. Spelers uit de AHL hebben dat geluk soms wel, bijvoorbeeld als er veel spelers ziek zijn.

Bez-nazvu-1200-x-860-px-4.webpDavid Jiříček in de AHL. Bron: sport.cz

Veel spelers keren ook terug naar de NCAA college league, waar ze een studie combineren met ijshockey op het hoogste niveau. 

Er zijn allerlei manieren om in de NHL terecht te komen, maar lastig is het altijd. Spelers die het echt willen maken, moeten niet alleen talent tonen, maar ook niet-aflatende werklust, doorzettingsvermogen en het vermogen om tegenslagen te overwinnen. Alleen de beste spelers zullen het uiteindelijk tot de selectie van een NHL-team schoppen. En ook dan zitten ze niet op rozen – ook de concurreretie binnen het team is groot, waardoor ze voortdurend hun kwaliteiten moeten bewijzen om hun plaats te behouden. Elk detail en elke wedstrijd kan beslissend zijn. De weg van jong talenten naar de NHL is vaak ingewikkeld en meedogenloos, maar juist deze zware omstandigheden leveren spelers op die klaar zijn om te vechten voor hun plaats bij de elite.

Maak je klaar voor het komende NHL-seizoen

Oudere artikelen