Voorbereiding op een hardloopwedstrijd


7 minuten leestijd

Hoe bereid je je voor op een hardloopwedstrijd? Onze gids helpt je als je voor de eerste keer met een rugnummer gaat lopen.

Ben je begonnen regelmatig te hardlopen en overweeg je nu mee te doen aan een hardloopwedstrijd? Een prima idee. Een wedstrijd is een uitstekende manier om je vaardigheden te testen, een sfeer te ervaren die je tijdens je training niet meemaakt en misschien zelfs nieuwe vrienden te maken. In dit artikel adviseren we je hoe je de juiste wedstrijd kiest, hoe je je erop voorbereidt en wat je vlak voor en na de wedstrijd moet doen. Zo kom je op de dag van de wedstrijd niet voor verrassingen te staan.

Hardloopwedstrijd

Waarom meedoen aan wedstrijden?

Gemeenschap

Een van de beste redenen om mee te doen aan een wedstrijd is om deel te worden van een gemeenschap. Hardloopwedstrijden trekken mensen van alle leeftijdscategorieën en prestatieniveaus aan. Je ontmoet er mensen die je interesse voor hardlopen delen en kunt er kennis met hen maken en je laten inspireren. Bovendien is de sfeer tijdens dit soort wedstrijden altijd erg vriendschappelijk en ondersteunend.

Resultaten vergelijken

Een wedstrijd is een geweldige gelegenheid om erachter te komen hoe je ervoor staat vergeleken met andere hardlopers. Zo kun je je progressie bijhouden en jezelf nieuwe doelen stellen. Vergelijking van je resultaten met anderen kan een erg goede motivatie zijn om verder te trainen en je prestaties te verbeteren.

Maximale prestaties

Wedstrijden dwingen je ertoe het beste uit jezelf te halen. De adrenalinekick en de competitieve sfeer kunnen ervoor zorgen dat je sneller loopt dan tijdens een normale training. Zo kom je erachter waar je grenzen liggen en kun je ze misschien wel verleggen.

Lees ook hoe je op de juiste manier herstelt en in conditie blijft

De hardloopgemeenschap

Hoe kies je de juiste wedstrijd?

Je eerste wedstrijd: 5 of 10 km

Als je nog niet zo lang hardloopt, kun je het best voor een wedstrijd van 5 of 10 km kiezen. Deze afstanden zijn zwaar genoeg om je te motiveren verder te trainen, maar niet zo lang dat je er overbelast door raakt. Kies voor een wedstrijd in een prettige omgeving, bij voorkeur zonder hoogteverschillen en met een goede organisatie.

Halve marathon

Als je met succes kortere wedstrijden hebt gelopen, kun je je opmaken voor een halve marathon. Hier is een gedegen voorbereiding en meer training voor nodig, maar het is een fantastische uitdaging. De halve marathon is populair bij hardlopers omdat hij niet zo zwaar is als een volledige marathon, maar toch een flinke challenge is.

Marathon

De marathon is de ultieme uitdaging voor elke hardloper. Je kunt natuurlijk ook nog een ultramarathon lopen, maar dat is meer een randverschijnsel. Voorbereiding op een marathon vereist maandenlange training, zorgvuldige planning en discipline. Kies voor een marathon die je aantrekkelijk vindt qua sfeer of locatie. Vergeet niet om je op tijd aan te melden, want marathons zijn vaak lang van tevoren al helemaal volgeboekt.

Voorbereiding op een marathon

Training in het algemeen

Hardlooptraining is in feite niets ingewikkelds. Simpel gezegd is het voldoende om de afzonderlijke soorten hardlooptraining op de juiste wijze af te wisselen, voldoende te herstellen en goed te eten. Dan zul je zien dat je hardloopconditie steeds beter wordt. In het algemeen geldt dat je vooral met lage intensiteit moet bewegen, dus rustige en hersteltrainingen. En in mindere mate tempo- en intervaltraining. Je kunt daarbij uitgaan van een verhouding van 80:20 – 80% lage intensiteit, 20% hogere intensiteit. Als je twee tot vijf keer per week hardloopt, neem dan één tempo- of intervaltraining (afwisselend lopen) in je programma op, één duurlooptraining en voor de rest rustige en hersteltrainingen. Hieronder kom je te weten wat de afzonderlijke trainingstypen inhouden.

Hersteltraining

Bij een hersteltraining loop je rustig om te herstellen van een zwaardere training. Het doel is niet om snel te lopen, maar om je lichaam in beweging te houden en het herstel van je spieren te bevorderen. Je loopt hierbij in een erg ontspannen tempo en met lage intensiteit.

Rustige training

Hierbij loop je ontspannen en concentreer je je op de juiste techniek en ademhaling. Loop in een tempo waarbij je zonder moeite kunt praten. Dit is een goede manier om je duurzaamheid en conditie te verbeteren zonder jezelf te overbelasten.

Tempotraining

Tempotraining helpt je je snelheid en duurzaamheid te verhogen. Loop in een tempo dat iets hoger is dan je gewone trainingstempo, maar nog steeds haalbaar is. Dit type training helpt je je grenzen te verleggen en te wennen aan sneller lopen.

Intervaltraining

Een intervaltraining is gebaseerd op het afwisselen van snellere en langzamere intervallen. Dit type training is goed om je snelheid te verhogen en je cardiovasculaire conditie te verbeteren. Begin met korte intervallen en verhoog de lengte en intensiteit ervan stap voor stap.

Duurlooptraining

Duurlooptraining is van groot belang om jezelf voor te bereiden op langere wedstrijden. Dit type training helpt je je duurzaamheid te verhogen en je lichaam voor te bereiden op langdurige belasting. Loop langzaam en concentreer je op het aanhouden van een gelijkmatig tempo. Duurlooptraining helpt je ook om eraan te wennen om langere tijd achter elkaar te lopen.

Voorbereiding vlak voor de wedstrijd

Mentale voorbereiding

Mentale voorbereiding is net zo belangrijk als fysieke training. Visualiseer de wedstrijd voor jezelf, stel je voor hoe je loopt en je doel bereikt. Houd een positieve instelling en vertrouw erop dat je goed voorbereid bent. Ook ontspanning en rust voor de wedstrijd zijn belangrijk. In de laatste week kun je je prestatieniveau niet meer verhogen, richt je daarom op rustige en hersteltraining.

Voeding voor de wedstrijd

Wat je eet voor een wedstrijd is van groot belang. Probeer gevarieerd te eten en voldoende koolhydraten binnen te krijgen voor voldoende energie. Ideaal zijn rijst en pasta. Vermijd op de dag voor de wedstrijd zwaar en vet voedsel dat je spijsverteringsstelsel zou kunnen belasten. Eet voor de wedstrijd een licht ontbijt dat je voldoende energie geeft, maar niet zwaar op de maag ligt. Bijvoorbeeld havermoutpap of brood.

Hardloopvoeding

Kleding en uitrusting

Kies voor functionele kleding waarin je je goed voelt. Bij wedstrijden ligt de intensiteit meestal hoog; kleed je daarom niet te warm aan, omdat je dan oververhit raakt tijdens de wedstrijd. Draag goede hardloopschoenen die je al voldoende hebt ingelopen. Leg alles op de dag voor de wedstrijd vast klaar, zodat je je 's ochtends niet hoeft te haasten. Zorg ervoor dat je je startnummer, chip en andere benodigdheden klaar hebt liggen.

Tempo-indeling

Een hardloophorloge is een uitstekend hulpmiddel en onmisbaar voor de juiste 'pacing'. Plan je tempo van tevoren. Een wedstrijd kan een meeslepend effect hebben, dus let erop dat je niet te hard van start gaat. Begin langzaam en bouw je snelheid geleidelijk op. Probeer een gelijkmatig tempo aan te houden en onthoud dat het beter is om langzamer te beginnen en aan het einde te versnellen dan andersom. Met een goed ingedeeld tempo bereik je het beste resultaat.

Na de wedstrijd

Na de wedstrijd is het belangrijk om vocht en voedingsstoffen aan te vullen. Uitdroging en gebrek aan energie kunnen kramp en vermoeidheid veroorzaken en het herstelproces verstoren. Beloon jezelf met iets lekkers en ontspan; geniet van het heerlijke gevoel van vermoeidheid na een wedstrijd.

Cooling down

Je lichaam op de juiste manier tot rust laten komen is van groot belang om de volgende dag weer fris uit bed te kunnen stappen. Blijf na de wedstrijd nog even in beweging door rustig te joggen, 1 km is daarbij voldoende. Daarna kun je een massageroller gebruiken of rekoefeningen doen.

Hydratatie en voeding

Na de wedstrijd is het cruciaal om verloren vocht en spierglycogeen aan te vullen. Drink water of Isotone dranken om sneller te herstellen. Vul je energie aan met koolhydraten en eiwitten, zodat je spieren sneller kunnen regenereren. Een banaan, eiwitdrank of energiereep zijn bijvoorbeeld ideaal.

Ten slotte

Meedoen aan je eerste hardloopwedstrijd is een fantastische ervaring, die je blij en trots zal maken. Maar het is ook hard werken. Met deze gids ben je klaar voor je wedstrijdkeuze, training en wedstrijddag. Veel succes en geniet ervan! Hardlopen heeft immers alles te maken met plezier in bewegen en je grenzen verleggen.

Oudere artikelen