REVIEW: Wilson Rush Pro 4.5 Clay tennisschoenen – maar een klein stapje verwijderd van perfectie


9 minuten leestijd

Wilson Pro Rush 4.5 Clay. Fantastische stabiliteit en wendbaarheid in een hoogwaardige uitvoering. Wilson maakt comfortabele schoenen die nauwelijks op een foutje te betrappen zijn.

Als doorgewinterde liefhebber van Wilson tennisschoenen was ik benieuwd hoe de nieuwe update van de Rush Pro-lijn, de hoogste klasse Wilson schoenen, eruit zou zien. Aangezien dit slechts een update van de versie 4.0 is, was het duidelijk dat de wijzigingen vooral van cosmetische aard zouden zijn. 

Toch heeft Wilson een paar kleine verbeteringen aangebracht die deze topschoenen weer een stapje dichter bij perfectie brengen.

wilson pro rush 4.5

Waarom ik zo gek ben op deze schoenen

Wilson tennisschoenen behoren al jaren tot mijn favorieten. Dit komt doordat hun ontwikkeling grotendeels de verdienste is van Salomon, een van 's werelds beste bedrijven op het gebied van outdoor-, hardloop- en wandelschoenen. Salomon verleent Wilson schoenen niet alleen een aantal dempingtechnologieën, zoals in dit geval de Energy Cell-technologie, maar ontwerpt ook de vorm van de schoenen. 

Als Salomon outdoorschoenen jou goed passen, zullen ook Wilson schoenen je goed passen. Koop gewoon dezelfde maat, in mijn geval is dat 45 1/3 voor beide merken.

wilson pro rush 4.5

Daardoor kan ik er altijd zeker van zijn dat als ik een nieuw model koop, het altijd als gegoten zit. In voorgaande jaren droeg ik altijd Wilson Kaos Swift 1.5 Clay tennisschoenen. Vorig jaar ben ik van deze ultralichte schoenen overgestapt op het comfortabelere, robuustere en stabielere model Wilson Rush Pro 4.0. Ik moet zeggen dat dat balsem was voor mijn voeten, die het in de loop der jaren flink te verduren hebben gehad. De Wilson Rush Pro 4.0 is een ongelooflijk comfortabele schoen met een uitstekende zool en een extreem comfortabel bovenwerk, en een zeer goede duurzaamheid. In welk opzicht is de nieuwe versie nog beter geworden?

Steviger en bestendiger

Op het eerste gezicht is er nauwelijks verschil merkbaar. Terwijl een ongeoefend oog zou zeggen: 'dat zijn toch gewoon dezelfde schoenen?', was ik met mijn fanatieke, op detail gerichte oog dolblij met de subtiele veranderingen. De rubberen laag die het bovenwerk van de schoen beschermt tegen scheuren rond de tenen is breder geworden en is aan de buitenkant doorgetrokken tot voorbij de kleine teen.

wilson pro rush 4.5

Daar krijgen tennisschoenen het bij glijden over de baan namelijk zwaar te verduren doordat de tenen tegen de buitenkant van het bovenmateriaal duwen en zo vaak scheuren veroorzaken. Op sommige plaatsen is de breedte van deze bescherming met meer dan 1 cm toegenomen. Hierdoor kan het een veel groter gedeelte van het bovenwerk beschermen.

De binnenkant van de schoen, oftewel het mediale deel, heeft echter de grootste verandering doorgemaakt. Dit is dan ook het meest kritieke deel van de tennisschoen. De zogeheten Drag Pad rond de grote teen heeft een totale metamorfose ondergaan. Hij is aanzienlijk groter en gemaakt van harder materiaal. Cruciaal voor de bestendigheid ervan is dat de Drag Pad niet alleen aan de schoen is gelijmd, maar ook vastgenaaid.  Dat is iets wat sommige andere merken onderschatten, wat wel blijkt uit mijn eerdere reviews van de Head Revolt Pro 4.5 en Lacoste AG-LT23 Ultra tennisschoenen. Lijm kan naden nu eenmaal nooit volwaardig vervangen.

wilson pro rush 4.5

Stabielere steunboog en klassieke vetersluiting

De steunboog aan de binnenzijde van de schoen is ook vernieuwd. De versie 4.0 bevatte hier alleen dempingsschuim. Nu zit daar nog een laag beschermend en verstevigend materiaal bovenop. Ook dat beschermt de schoen als je over de baan glijdt, waarbij je met je achterste voet in feite de baan raakt met je enkel. Op dit punt is de schoen nu bestendiger, sterker en stabieler. Het is misschien een klein detail, maar het vervult zijn functie perfect.

Bijzonder is dat deze toevoeging de schoen niet veel zwaarder heeft gemaakt. Het toegevoegde materiaal heeft het gewicht van de schoen met maar een paar gram verhoogd. Je kunt er nog steeds op rekenen dat de schoen ongeveer 400-410 g weegt in maat 45 1/3. De schoenen voelen nog steeds behoorlijk wendbaar aan, hoewel ze ongeveer 80 g meer wegen dan het ultralichte model Wilson Kaos Swift 1.5.

Wilson-Rush-Pro-4-5-Clay-31-860x573.webp

Een van de meest bekritiseerde onderdelen van de vierde generatie Rush Pro was de vetersluiting. Persoonlijk had ik daar geen problemen mee, maar volgens reviews en feedback op tennisforums was de vetersluiting de spreekwoordelijke achilleshiel van deze versie. 

Wat was het probleem? De veters gingen door oogjes, die werden gevormd door een koordje dat in de binnenkant van de schoen was genaaid. Dat koordje had de neiging om te knappen, waardoor het vervolgens niet meer mogelijk was de veters goed aan te trekken.

Wilson nam deze kritiek ter harte en keerde terug naar een type vetersluiting dat decennialang uitstekend dienst heeft gedaan. De oogjes zijn nu weer ingebouwd in het bovenwerk van de schoen, zoals dit bij de meeste tennisschoenen het geval is. Het is misschien niet zo'n elegante en minimalistische oplossing als bij het vorige model, maar het werkt perfect

Wat ik ook prettig vind, is dat de vetergaten rechthoekig zijn, waardoor de veters de bovenkant van de schoen beter naar elkaar toe trekken. Bovendien zijn de gaten versterkt voor extra duurzaamheid.

wilson rush pro 4.5

Waar ik minder over te spreken ben, is de steeds terugkerende fout van slechts 6 vetergaten. Een zevende gat zou er zeker nog inpassen en zou helpen om de schoen extra strak aan te kunnen trekken. Een andere kleine tekortkoming ten opzichte van de vorige versie zijn de kortere veters. De uiteinden van de veters zijn nu bij gebruik van alle gaten maar liefst 10 cm korter.

Terwijl het vorige model te lange veters had, zijn ze bij dit nieuwe model juist weer te kort. Dat begrijp ik niet helemaal. Waarom heeft Wilson de veters bijvoorbeeld niet 5 cm, maar 10 cm korter gemaakt? Van mijn kant is het misschien een beetje muggenziften, maar in het totaalbeeld van een vrijwel perfecte schoen vallen dit soort details het meest op.

Lusje

Wat ik Wilson wel mee moet geven, is dat ze een bijzonder leuk extra detail hebben toegevoegd in de vorm van een hiellusje. Dat is iets wat bij goede tennisschoenen niet zou mogen ontbreken. Het aantrekken van tennisschoenen zal immers bij menige speler zweetdruppels op het voorhoofd doen verschijnen. Het hiellusje is groot genoeg om je vinger comfortabel in te kunnen steken. Daarmee is het dus beslist geen niet-functioneel minilusje zoals bijvoorbeeld bij de Lacoste AG-LT23 Ultra tennisschoenen van Daniil Medvedev.

wilson rush pro 4.5

Stabiliteit en wendbaarheid

Een van de dingen die geweldig zijn aan de Wilson Rush Pro 4.5 Clay, is de uitgebalanceerde combinatie van stabiliteit en wendbaarheid. Bij deze schoenen heb ik niet het gevoel dat mijn bewegingsvrijheid wordt beperkt, en tegelijkertijd voel ik dat mijn voeten in elke situatie voldoende ondersteuning en stabiliteit krijgen. Dat is vooral te merken tijdens snelle bewegingsveranderingen van de ene naar de andere kant en tijdens het glijden

Glijden op gravel gaat met deze schoenen natuurlijk en gecontroleerd. De stabiliteit wordt gegarandeerd door de flinke 4D Support Chassis 2.0 zijdelingse stabilisator en het geïntegreerde torsiesysteem in het midden van de zool.

wilson rush pro 4.5

Spelen in deze schoenen

Omdat de overige eigenschappen en technologieën hetzelfde zijn gebleven als bij de Wilson Rush Pro 4.0, noem ik alleen de belangrijkste punten. De superieure demping in de vorm van twee soorten schokabsorberend schuim is het beste wat je kunt ervaren in de wereld van de tennisschoenen. Bij de hak zit het beproefde R-DST+ dynamische schuim. Dat is relatief hard en bestendig en maakt uitstekend gebruik van de energie die je in je beweging steekt.

Bij de neus zit het ultracomfortabele en responsieve Energy Cell-schuim, dat ook wordt gebruikt in de hardloopschoenen van het merk Salomon. Dit schuim zorgt voor een ongelooflijk zachte demping bij de teen. Hoe harder het oppervlak onder je voeten, hoe groter het effect van deze demping. Probeer maar eens om na een partijtje op gravel in deze schoenen over te stappen op een harde ondergrond. Je zult niet eens merken dat je niet meer op gravel loopt.

wilson rush pro 4.5

De buitenzool is opnieuw voorzien van een visgraatpatroon van Duralast rubber. De diepte van het profiel is variabel. Aan de binnenkant onder de grote teen en onder het MTP-gewricht bedraagt deze ongeveer 2,5 mm Dit gedeelte van de zool waar je je mee afzet, biedt een optimaal compromis tussen een agressieve afzet en prettige glij-eigenschappen.

Richting de buitenkant van de schoen naar de kleine teen toe en richting de hiel is het profiel minder diep. Dit zorgt voor soepel glijden en comfortabele gewichtsoverdracht tijdens snelle bewegingsveranderingen. De schoenen hebben niet de neiging om te haperen op gravel, zoals bij sommige andere schoenen die geen variabele profieldiepte hebben wel het geval is.

wilson rush pro 4.5

Vrijwel volmaakt

Wilson doet in samenwerking met Solomon precies wat hij moet doen. Het merk komt niet met onnodige design-foefjes, maar zet in op geavanceerde technologie en een beproefde schoenvorm. Dit geldt ook voor de binnenruimte. 

De eersteklas binnenzool van OrthoLite met een hoge schuimdichtheid ontziet de gewrichten en gaat bovendien lang mee dankzij de superieure kwaliteit.

Mijn persoonlijke en eigenlijk enige verwijt betreft de diepte van de schoen. Die had iets dieper mogen zijn, waardoor de schoen iets dichter in de buurt van de enkels zou komen. Maar dat is puur mijn persoonlijke gevoel, gebaseerd op de structuur van mijn voet en enkel. 

Aan de andere kant is het voordeel van een relatief ondiepe schoen dat de enkel volledige bewegingsvrijheid heeft en niet wordt geïrriteerd door de rand van de schoen. Echt een groot nadeel is het dus niet.

wilson rush pro 4.5

Het vernieuwde Wilson Rush Pro 4.5 Clay model voor gravel biedt een probleemloze speelervaring op het hoogst mogelijke niveau. Voor mij persoonlijk zijn dit de meest comfortabele performance schoenen die momenteel verkrijgbaar zijn

Ze hebben geen fundamentele tekortkomingen. Je hoeft ze niet eerst in te lopen, maar kunt er meteen voluit in spelen. Er knelt, drukt of kriebelt nergens iets. Alles aan de schoenen werkt perfect en vervult zijn doel.

Ik kan ze aanraden aan zowel beginners als ervaren en competitiespelers. En dankzij hun buitengewone comfort zullen ook trainers er dol op zijn. 

Je kunt een uurtje op deze schoenen spelen, of er gerust ook de hele dag in op de baan staan. In elk geval zul je totaal geen last van je voeten hebben, hoeveel je ook rent, glijdt of staat. Wat wil je nog meer? De Wilson rush pro 5.0 misschien. Daar ben ik nu al benieuwd naar.


Plus- en minpunten van de Wilson Rush Pro 4.5 Clay

  • Topcomfort vanaf de eerste stap
  • Uitstekende verhouding tussen stabiliteit en wendbaarheid
  • Geweldige demping voor hiel en tenen
  • Optimaal agressieve buitenzool voor gravel
  • Ideaal schoengewicht voor prestatiegericht tennis
  • Extra bestendigheidselementen verlengen de levensduur van de schoen
  • Handig lusje voor gemakkelijk aan- en uittrekken
  • Mooie, moderne uitvoering
  • De schoen had iets dieper mogen zijn
  • Een 7e vetergat was handig geweest
  • De veters zijn vrij kort

Review van Michal Bayerl

Oudere artikelen