Wilson presenteert in samenwerking met tennislegende Roger Federer een uitzonderlijk nieuw product. Twee jaar na het einde van de carrière van deze Zwitserse gigant lanceert Wilson de nieuwe Wilson RF 01 rackets.
Voor velen, waaronder mijzelf, was de onthulling van deze rackets nogal een verrassing. Iedereen zal zich Federers 'signature' racket Wilson Pro Staff RF97 Autograph nog wel herinneren. De nieuwe modellen onderscheiden zich aanzienlijk van hun voorgangers. Ze zijn bedoeld om een breder spectrum van spelers aan te spreken, terwijl er toch een bepaald vaardigheidsniveau voor nodig is om er goed mee om te kunnen gaan. In deze review van alle drie de geïntroduceerde modellen kom je te weten hoe het nieuwe Federer-model voortbouwt op zijn voorgangers.
Twijfels over design en afwerking
Ik zal er niet omheen draaien. Toen ik de rackets voor het eerst zag en het design en de afwerking bekeek, was ik teleurgesteld. Op het eerste gezicht maken de rackets een alledaagse en sobere tot saaie indruk. Daarnaast voelt de afwerking van het frame niet zo premium en gedegen aan als bij de oudere RF97 rackets. De afwerking riekt enigszins naar commercialiteit en goedkoopheid. Dat is een onplezierige bevinding om mee te beginnen, vooral omdat dit een van de duurste rackets op de markt is.
Ook de bijzonder dunne laag lak die is gebruikt is wat mij betreft een ernstige tekortkoming. Je hoeft het racket maar even over de grond te halen of het gravel van je tennisschoenen te kloppen en er verschijnen meteen krassen op het racket, zelfs in de grondverf. De matte uitvoering van de lak is echter niet slecht en voelt prettig aan. Het frame 'ritselt' niet in de hand, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de modellen van Head. Toch had ik er meer van verwacht. De zilverkleurige letters hadden best goudkleurig mogen zijn en de ontwerpers hadden meer interessante details of verwijzingen naar de rijke carrière van Federer in het frame kunnen verwerken. Dat hebben ze niet gedaan en dat vind ik een gemiste kans.
Waarom zijn ze zo licht?
Wilson en Roger Federer lieten zich bij het ontwikkelen van deze rackets 'inspireren' door zijn gevorderde leeftijd en het aanvallende tennis van tegenwoordig. Als hij nog op professioneel niveau zou spelen, zou hij naar eigen zeggen een racket nodig hebben dat vergevingsgezinder is en wat meer kracht en spin kan genereren dan zijn oude RF97. Daarom hebben alle drie de aangeboden modellen een bladgrootte van 98 vierkante inch, wat neerkomt op 632 cm2. Ook heeft het frame een ovalere vorm gekregen, wat de rackets aerodynamischer maakt en hun stabiliteit verbetert.
Een grote verandering is het verlaagde gewicht van het wedstrijdmodel Wilson RF 01 Pro, dat Roger zou gebruiken als hij nog op professioneel niveau zou spelen. Het gewicht van het racket zonder snaren is teruggebracht van 340 gram in de oude RF97-versie naar een nog steeds respectabele 320 gram. Het middelzware model Wilson RF 01 voor een breed scala aan spelers weegt 300 gram, en het lichtste model Wilson RF 01 Future voor ambitieuze junioren en fanatieke amateurs weegt slechts 280 gram. Daarmee is dit drietal rackets bedoeld voor een breed spectrum van enthousiaste tennisfanaten.
Oude-nieuwe technologie
Elke nieuwe racketlijn komt met een technologisch 'nieuwtje'. Ik zet dit bewust tussen aanhalingstekens omdat het vaak oudere technologieën in een nieuw jasje en met een nieuwe naam betreft. RF 01 rackets kunnen bogen op het écht nieuwe frameontwerp SABR, dat de balsnelheid, spin en richtingsveranderingen optimaliseert voor de nieuwe generatie spelers. Het frame is gemaakt van gevlochten Braid 45 grafiet, waarvan de vezels onder een hoek van 45 graden in elkaar verstrengeld zijn voor een optimale stijfheid. Dit materiaal wordt ook gebruikt bij sommige oudere racketmodellen van Wilson.
Last but not least is de binnenkant van het frame gevuld met schuim, zoals we dat kennen uit de eerdere RF-racketlijn. Nu wordt het echter officieel Feel Fill-technologie genoemd. Deze geeft de rackets een relatief comfortabel gevoel met behoud van een hogere stijfheid. De bumper guard ter bescherming van het blad heeft geen design of uitsparingen. Hierdoor is de wrijving en luchtweerstand tijdens de swing minimaal. De rackets hebben verder geen andere technologieën en dat is wat mij betreft prima. Hoe minder fancy gadgets die het spelen met het racket vereenvoudigen, hoe beter.
Varianten van het model
Het drietal modellen van de Wilson RF 01-lijn omvat een lichtgewicht versie van 280 g genaamd Future voor jongens, meisjes en vrouwen met relatief weinig kracht. Het racket heeft een balanspunt van 320 mm, de framehardheid is een aangename 64 RA en de swingweight met snaren slechts 301 kg.cm2. Het frame van alle drie de rackets heeft een breedte van 23,2 mm aan de bovenkant van het blad, 23 mm aan de zijkanten van het blad en 22 mm bij de hals. Alle drie de modellen hebben een bladgrootte van 632 cm2 en een snarenpatroon van 16x19. De snaren hebben in het midden echter een dichter patroon, zodat de rackets gevoelsmatig de indruk wekken dat ze een snarenpatroon van 18x20 hebben.
Het middelzware RF 01 model weegt 300 gram en heeft met 315 mm een balanspunt onderin het racket voor veel balcontrole. Normaal gesproken hebben tennisrackets in deze gewichtsklasse een balanspunt van 320 of 325 mm, dus meer richting het blad. De framehardheid is ook hier 64 RA. De swingweight ligt echter op een solide 319 kg.cm2. Deze waarde is voor mij persoonlijk ideaal.
Het zwaarste model, de RF 01 Pro, weegt 320 gram en heeft ook een balanspunt van 315 mm. De swingweight is een indrukwekkende 331 kg.cm2, wat het racket geschikt maakt voor zeer gevorderde en ervaren spelers tot op toernooiniveau. De framehardheid is voor dit model verhoogd naar 67 RA, waardoor hij aanzienlijk stabieler is en een betere krachtoverbrenging heeft dan de lichtere modellen. Daarnaast is dit het enige racket in de lijn met een leren basisgrip. De twee lichtere modellen hebben een klassieke synthetische grip van imitatieleer.
Let op de snaren
Ik kreeg alle drie de rackets voor mijn review met hoogwaardige Luxilon ALU Power 1,25 mm polyester snaren. Deze behoren tot de populairste tennissnaren onder de topspelers. Ze hebben echter één nadeel – bij een hogere snaarspanning voelen de snaren nogal dof en energieloos aan. Gecombineerd met het dichte weefpatroon in het midden van het racketblad had ik aan het begin van mijn test het gevoel dat ik met een snijplank speelde. Een doffe, weerbarstige respons, weinig energie en nauwelijks spinpotentieel. Naarmate de snaren zachter werden tijdens het testen, viel er beter mee te spelen.
Om deze reden raad ik aan om deze rackets vanaf het begin te bespannen met een lagere snaarspanning. Mijn meting van de bespanning kwam uit op ongeveer 25/24 kilo. En dat is te veel voor dit type raket. Zodra de spanning echter onder de 24 kg zakte, kreeg ik plotseling aanzienlijk meer gemakkelijke kracht en balgevoel. Ook het spinpotentieel verbeterde, hoewel dat niet de belangrijkste eigenschap van deze rackets is. Op het frame van de rackets staat een aanbevolen snaarspanning van 23-27 kg vermeld, maar ik zou bij deze rackets niet over de 25 kg heen gaan. En als je dat wel doet, dan met zachtere en elastischere polyester, hybride, multifilament of natuurlijke darmsnaren.
Een moeilijk begin
Eén ding staat buiten kijf. De nieuwe Wilson RF 01 rackets zijn niet geschikt voor iedereen. Op het eerste gezicht zien ze er leuk en vriendelijk uit, maar de eerste slagen met deze rackets geven al aan dat het geen liefde op het eerste gezicht wordt. Sinds een paar jaar zijn moderne rackets vaak 'zelfspelende' frames voor het grote publiek. Fabrikanten proberen koste wat het kost potentiële klanten aan te trekken met rackets die vanaf de eerste slag eenvoudig spelen. Maar dat geldt niet voor deze Federer-rackets. Vergeet het bekende 'wittebroodswekeneffect'. Deze rackets geven, anders dan vergelijkbare modellen, een relatief doffe feedback.
Dit komt vooral door het dichte snarenpatroon in het midden van het racket. De sweetspot is bij deze frames erg klein en elke bal die je buiten de sweetspot raakt 'doet pijn'. Als je de bal niet bijzonder nauwkeurig slaat, zul je dus voortdurend te maken hebben met een gevoel van weinig energie. Maar laat je daardoor niet ontmoedigen. Dit type rackets heeft één magische eigenschap – ze belonen je met een bijzonder prettig gevoel als je een slag peRFect hebt uitgevoerd. En als je eenmaal aan dat gevoel went, gaat het verslavend werken. Je streeft voortdurend naar de perfectie die voor het grijpen ligt en erop wacht om door jou in jezelf ontdekt te worden.
Met elke slag beter
Gaandeweg werd ik verliefd op de twee lichtere versies. Het model van 280 g gebruikte ik voor het trainen van mijn wat minder sterk spelende leerlingen en junioren. Het racket voelt vederlicht aan, is goed te hanteren, heeft een uitstekende stabiliteit bij slagen met slice en is zeer nauwkeurig. Je kunt er zomaar wat tennisballen mee uit de mand gooien en dan op elk moment overgaan tot uitdagender spel. Het racket vermoeit je arm ook nauwelijks, waardoor je er urenlang mee kunt spelen.
Het middelzware model van 300 g model vond ik prettig voor wedstrijden en voor mijn eigen trainingen. Ik heb het zelfs gebruikt tijdens het laatste minitoernooi van de kleine Tennis Talent Club in České Budějovice. Ik speelde 6 sets met het racket tegen zes verschillende tegenstanders. Daarbij lukte het me om de score van de laatste set om te buigen van 2:4 naar 6:4. Het racket hielp me daar fantastisch bij en ik had geen enkel moment het gevoel dat er iets aan ontbrak. De prestaties van alle drie de rackets nemen toe met de inspanning die je levert, wat je zult waarderen in kritieke wedstrijdsituaties.
Het is simpelweg een kwestie van gewoonte. Als je eraan gewend raakt dat fouten niet aan het racket liggen, weet je dat je alles in eigen hand hebt. Dit gevoel van vertrouwen en verantwoordelijkheid helpt je om je concentratie te behouden en elke slag met maximale inzet te spelen. Met deze rackets loont het niet om dingen te overhaasten of te sjoemelen. Als je de ballen te laat neemt en geen swing in je slagen legt, werkt het racket niet zoals het zou moeten. Deze samenwerking tussen speler en materiaal was altijd al nodig bij de vorige rackets van Roger Federer en tot mijn verrassing geldt dat bij deze nieuwe modellen nog steeds.
Wilson RF 01 Pro
Voor het zwaarste model uit de lijn heb ik een apart hoofdstuk gereserveerd. Dat is namelijk de versie die Roger Federer zelf zou gebruiken als hij nog actief zou spelen. Voor mijn persoonlijke behoeften, of het nu trainingen of wedstrijden betreft, is dit model te veeleisend. Voor elk racket met een swingweight van rond de 330 kg.cm2 is simpelweg een peRFecte techniek en uitmuntende lichamelijke conditie nodig. Als je een speler bent die twee keer per week dubbelt, dan zul je de geweldige stabiliteit bij volleys, returns en slice van dit racket waarderen. Het is echter onwaarschijnlijk dat je het volledige potentieel van dit racket zult benutten. Bij dubbelspel gaat het meestal om een paar snelle slagen en duren de rally's niet al te lang.
Maar als je alleen enkelspel speelt en houdt van lange, uitgebreide kat-en-muis-rally's, dan is dit model voor jou ideaal. Houd er echter rekening mee dat het racket erg veeleisend is en een tijdige slag, een hoge swingsnelheid en de juiste slagtechniek vereist en dat je de bal nauwkeurig moet raken. Dit racket vergeeft slecht geraakte ballen niet en laat het je voelen als je inzet wat verslapt. Dit geldt overigens voor alle rackets uit deze lijn, maar bij het Pro-model krijg je het nog wat harder en emotielozer ingepeperd. Maar als je daar eenmaal aan gewend bent, zal je spel in elk opzicht beter worden. En deze perfecte samenwerking tussen materiaal en mens is precies het gevoel waar Roger Federer tijdens zijn indrukwekkende carrière altijd naar bleef zoeken.
Een verslavende werking
Vanaf het begin van het testen wist ik dat deze rackets iets hadden wat andere rackets niet hebben. Het duurt alleen langer om te wennen aan de compromisloze feedback. Deze rackets verontschuldigen en vertroetelen degene die ze gebruikt niet, maar zeggen altijd precies wat ze denken. Speel je slecht? Dan speel je gewoon niet goed en heeft het geen zin om eromheen te draaien en de ballen of het weer de schuld te geven. Deze rackets geven je altijd loon naar werken. Ik vind deze bijzonder oprechte samenwerking tussen racket en speler enigszins verslavend.
Concurrerende rackets van andere merken hebben de neiging om vrijwel alles te vergeven. Ze vergeven slecht geraakte ballen, een zwakke techniek, te late slagen, trage voeten en nog veel meer. Dat doet de Wilson RF 01 Pro absoluut niet. Daarom hebben veel mensen een probleem met deze rackets en worden ze in groten getale tweedehands aangeboden op het internet.Veel mensen worden vaak meteen aan het begin al afgeschrikt door de veeleisendheid van deze rackets. Gun de rackets en jezelf wat tijd. Tijd om het principe van hun werking te begrijpen. Ze helpen je je spel te verbeteren en aan jezelf te werken. En als je consequent en geduldig bent, zul je er geleidelijk verliefd op worden.
Een peRFect samenspel
Als ik de beste slagen met de nieuwe Wilson RF 01 rackets zou moeten kiezen, dan zouden dat ongetwijfeld volleys, smashes, serves en alle slagen met slice zijn. Deze slagen hebben één ding gemeen – ze moeten altijd op tijd vóór het lichaam worden gespeeld. Stel je maestro Roger Federer voor, die de ballen op tijd voor zijn lichaam raakt met zijn arm zodanig uitgestrekt dat het lijkt alsof hij er maar net bij kan. Als je erin slaagt om zijn tijdige treffers op zijn minst een beetje na te bootsen, zullen deze rackets je belonen met een indrukwekkend zuivere en ongestoorde feedback. Naast een flinke portie energie krijg je bovendien ook een rotsvaste controle over de lengte en plaatsing van de bal.
Deze rackets hebben anders dan veel andere moderne frames geen last van een trampoline-effect, waarbij de bal zonder duidelijke reden ver weg vliegt. Je weet wel, van die ballen die twee meter achter de lijn terechtkomen. Bij deze rackets zul je dat niet meemaken. De rackets zijn ook iets geschikter voor single-handers. Ze houden van een vrij directe speelstijl zonder veel spin. Kortom, ze zijn geschikt voor harde slagen. Daarom adviseer ik om met dit racket vrijwel uitsluitend de Eastern greep of Semiwestern greep te gebruiken. De Western greep is niet geschikt voor deze rackets. Denk eraan hoe Roger Federer zijn racket vasthield en je snapt het plaatje.
Wat moet je zien te voorkomen?
Dat is vooral om de bal te laat te raken. Deze rackets zijn niet bedoeld voor spelers die hun spel baseren op het simpelweg terugspelen van de bal diep achter de baseline. Als je een returner bent met een langzame swing, dan zul je er niet enthousiast over zijn. De ballen vliegen niet vanzelf van het racket af. De kleine sweetspot is hard en niet erg elastisch. Daarom moet je de bal op tijd raken als hij omhoog gaat of op zijn hoogtepunt is. Zodra de bal aanzienlijk begint te dalen, daalt ook de effectiviteit van deze rackets. Dit komt ook door het kleine spinpotentieel, wat weer gerelateerd is aan het dichte snarenpatroon in het midden van het racketblad.
Een thriller met een happy end
De review van de nieuwe Wilson RF 01 liet me weer eens zien dat het niet goed is om bij rackets (evenmin als mensen) op je eerste indruk of op uiterlijk af te gaan. Alles heeft zijn tijd. En als je genoeg van je tijd en moeite aan de nieuwe RF's besteedt, dan geven zij je hun hart. Net als in een relatie. Je moet eraan werken en haar niet als vanzelfsprekend beschouwen. Sommige dagen zijn minder, andere beter. Maar je moet blijven proberen om te begrijpen waarom en aan jezelf te werken. Alleen dan zul je de eigenschappen van deze unieke frames waarderen.
In de huidige overvloed aan rackets zijn de nieuwe Federer-rackets een opvallende verschijning. Ze beloven een eenvoudigere en meer ontspannen ervaring dan de oudere RF97-modellen. Daar slagen ze gedeeltelijk in, maar tegelijkertijd behouden ze een hoog niveau van compromisloze nadruk op de vaardigheid van de speler. Ze zijn duidelijk niet voor iedereen geschikt, alleen voor wie ze verdient. Door ijver, inspanning, geduld en vastberadenheid om niet op te geven. En te strijden tot het einde. Tot een einde, dat eigenlijk nooit echt eindigt. Lang leve Roger Federer en zijn nalatenschap van uitmuntendheid! Wilson heeft opnieuw bewezen dat het unieke rackets kan maken die hand in hand gaan met de laatste trends in tennis. Niet iedereen kan zich meten met de Zwitserse maestro. Maar we hebben nu wel een unieke kans om er een beetje dichter bij in de buurt te komen.
Plus- en minpunten van de Wilson RF 01 tennisrackets
- Zeer eenvoudig te hanteren (behalve het Pro-model)
- Geweldig balgevoel
- Uitstekende controle en precisie
- Zeer goed comfort
- Compromisloze feedback
- Voor hardwerkende spelers met een zeer goede techniek en balgevoel
- De rackets hebben tijd nodig
- De bal moet met grote precisie worden geraakt
- Weinig spinpotentieel
- Niet erg geschikt voor een dubbelhandige backhand
- Het design is wat saai
Videoreview van Wilson RF 01 tennisrackets
Een review van Michal Bayerl.