Bij de Head Gravity 2025 tennisrackets zul je meteen opmerken hoe goed ze zijn afgewerkt. Bovendien zal hun veelzijdigheid een breed scala aan tennissers aanspreken.
Het is 5 jaar geleden sinds we het allereerste Head Gravity model onder de loep namen. Toen veroorzaakte dat frame een kleine revolutie. De rackets combineerden het 'oncombineerbare' met elkaar: kracht, spin, precisie, gevoel en hanteerbaarheid. Ze zijn veelzijdig en voelen erg krachtig aan.
De derde generatie Head Gravity rackets, nu met Auxetic 2.0 technologie, heeft naar mijn mening het mooiste frame van de afgelopen jaren. Head bewijst opnieuw waarom het wereldwijd zo succesvol en populair is. In deze dubbele review bekijken we twee topmodellen – de MP-versie van 295 gram en het zwaardere Tour-model van 305 gram met een kleiner racketblad.
Toen ik de nieuwe Head Gravity 2025 uit de doos haalde, sloeg ik van verbazing bijna achterover. Head heeft zijn nieuwste frames namelijk een glanzende finish gegeven. Het hele frame is precies zo gemaakt als de professionele spelers op wereldniveau ze ook hebben.
Weg is de ritselende matte afwerking die we kennen van de meeste voorgaande modellen. Wat wij gewone stervelingen in handen krijgen is een eersteklas, glad, erg prettig in de hand liggend en fantastisch uitziend frame. Het kleurenschema is buitenaards mooi en past buitengewoon goed bij de rackets.
In dit opzicht durf ik te stellen dat deze rackets alleen al dankzij de hoogwaardige afwerking van het frame een bestseller zullen worden. Een mooie uitstraling en meesterschap kunnen de doorslag geven in de wereld van de tennisrackets.
Waarom zou je met een racket spelen waar je je goed bij voelt maar dat je niet mooi vindt? Het is gewoon veel beter om een racket te ontwikkelen dat niet alleen goed speelt, maar er ook mooi uitziet. Helaas zien sommige concurrerende merken dit niet in en besparen ze vaak op het uiterlijk van hun rackets.
De Gravity 2025 racketlijn sluit aan bij de al ongeveer een jaar durende reeks van updates van alle Head modellen die overgaan van de Auxetic 1.0 technologie naar de nieuwe Auxetic 2.0 versie. Laten we even op een rijtje zetten wat dit snufje eigenlijk inhoudt.
Naast het onderste gedeelte van het racketblad (de brug), bevindt deze technologie zich nu ook helemaal aan het uiteinde van het handvat. Voor dit deel van het frame ontwikkelde Head een speciale auxetische koolstof 'kooi' waar het uiteinde van het handvat in wordt geplaatst.
De Auxetic technologie zelf bestaat uit kleine A-vormige bouwelementen, waarbij uit het uiteinde van elke poot een schotje steekt dat schuin in het midden van de tegenoverliggende schakel valt. Hierdoor werkt de structuur als een trampoline.
Wanneer er druk wordt uitgeoefend, wordt dit element samengedrukt en geeft het vervolgens energie af. Door trekkracht wordt het element uitgerekt en keert het terug naar zijn oorspronkelijke positie, net als wanneer je aan een katapult trekt. Wanneer de bal de snaren raakt, buigt de onderkant van het racketblad lichtjes naar het midden van het racket toe. Daardoor wordt de energie van de bal dus even geabsorbeerd, waarna de bal terug wordt geschoten. Een soort energieterugwinning geboden door een tennisracket dus.
De Auxetic-technologie heeft niet alleen het voordeel dat het racket explosiever wordt, maar verbetert ook het balgevoel en de verbinding van de arm met het racket aanzienlijk. Dit systeem vertelt je arm vrij nauwkeurig met welk deel van het racketblad je de bal hebt geraakt.
Deze feedback kun je vervolgens gebruiken om meteen te beoordelen of je moet werken aan een betere positie bij de bal, een snellere swing of de algehele precisie van je slagen. En daarnaast herken je meteen nadat je de bal hebt geslagen hoe goed je slag was, hoe lang hij zal zijn en met welke rotatie en nauwkeurigheid je het je tegenstander moeilijk maakt.
Deze communicatie tussen het frame en de arm van de speler is erg belangrijk. De tennisser moet het gevoel hebben dat hij in verbinding staat met zijn racket en dat zijn samenwerking met het materiaal optimaal is.
Ook de Graphene Inside technologie draagt bij aan een goed gevoel over je slag. In principe is het een hoogwaardig soort grafiet dat bijdraagt aan de algehele stijfheid van het racket, stabiliteit en een efficiënte energieoverdracht.
De Flex Groove, een vrij diepe groef in het frame, verzacht de geometrie ervan voor een beter gevoel en comfort bij het raken van de bal. De speciale Sweet Zone (oftewel de sweetspot = de optimale plek om de bal te raken) wordt gecreëerd door de afgeronde vorm van het blad. Het breedste deel van het bespannen gebied bevindt zich bij de bovenkant van het blad, wat de huidige opvatting van modern tennis weerspiegelt. Dit resulteert niet alleen in een groter oppervlak om de bal te raken, maar ook in meer kracht en dynamiek.
De Elliptical Beam, de elliptische vorm van het racketframe, maakt het flexibeler. Bovendien verbetert het de gevoeligheid van het racket bij contact met de bal.
Een gloednieuwe functie bij de derde generatie Head Gravity tennisrackets is de Half Cap technologie. Die staat voor een nieuw type tubing en bescherming van het racketblad. Het is gebaseerd op hetzelfde ontwerp als de Full Cap bij de Head Prestige rackets. Alleen loopt de bescherming hier maar tot ongeveer de helft van het blad of het bovenste derde deel ervan, terwijl het bij de Prestige het hele blad helemaal tot aan de hals beschermt.
Waar ik gemengde gevoelens over heb, is dat de rackets fluiten tijdens de swing. Dit komt door het nieuwe type tubing en de bladbescherming. In de bumper guard, zoals de bescherming van het racketblad wordt genoemd, zit een geïntegreerde tunnel. Hierin worden de snaren beschermd tegen invloeden van buitenaf.
Dit betekent dat de bovenkant van het racket gerust tegen de ondergrond waarop je speelt kan schuren, omdat dat de snaren altijd veilig blijven. En juist deze tunnelachtige inkeping zorgt voor een specifieke luchtstroom en het daaruit voortvloeiende fluitende effect. Voor mij persoonlijk is dat iets waar ik prima zonder kan, maar op een bepaalde manier is het ook wel sexy.
Ook de Head Prestige rackets hebben last van dit effect. Ikzelf kwam er nu echter voor de eerste keer mee in aanraking. Het doet me een beetje denken aan het geluid van de fluitende vibrastops van Babolat.
Head zelf beschrijft dit als het 'onmiskenbare geluid' van deze rackets. Toen ik zelf met de rackets speelde, had ik er niet zoveel last van. Maar toen ik het racket uitleende aan mijn dubbelpartner, begon het me veel meer op te vallen.
De rackets trekken dus niet alleen de aandacht met hun fantastische uiterlijk, maar ook met het geluid dat ze produceren. Dit is beslist uniek, maar kan als storend worden ervaren. Ik moet er wel bij zeggen dat het niet elke keer dat je met het racket zwaait te horen is. Het moet een heel snelle zwaai onder een bepaalde hoek zijn. Daarom zou ik nog niet zo ver gaan om de nieuwe Head Gravity 2025 een muziekinstrument te noemen. Ik ben benieuwd waar Head in dit opzicht over nog eens 2 jaar mee komt.
Zoals gewoonlijk pakte ik als eerste het model Head Gravity MP 2025 op om op te warmen. Dit racket weegt zonder snaren 295 g, het racketblad is 645cm2 groot, het balanspunt ligt op 325 mm en het snarenpatroon is 16x20. De technische specificaties zijn dezelfde als bij de vorige generatie rackets.
De swingweight van het bespannen racket heb ik gemeten op 315 kg·cm2, wat ideaal is voor dit model. Het frame behoort tot de categorie compactere en strakkere frames. De framebreedte is een constante 22 mm en daardoor maakt het een zeer stabiele en coherente indruk.
Beide rackets werden bespannen met hoogwaardige Head Hawk Touch 1,25 mm toernooisnaren op een gewicht van ongeveer 24 kg.
Al vanaf het allereerste begin verraste de Head Gravity racketlijn met zijn hoge flexibiliteit. De RA-waarde voor dit model ligt rond de 57, wat een van de laagste waarden onder de huidige tennisrackets is. Fans van zachtere, comfortabelere frames zullen daar erg blij mee zijn.
Het contact met de bal voelt erg prettig aan en de respons van het frame is typisch voor Head rackets. Al met al geeft het racket een solide, betrouwbare en complete indruk. Alsof het uit één stuk hoogwaardig materiaal is gemaakt.
Als je ook mij oudere reviews van de Gravity rackets hebt gelezen, dan weet je ook bij de nieuwe modellen precies wat je te wachten staat. Ze hebben nog altijd hun kenmerkende speelprofiel. De hals van het racket is opvallend en langgerekt. Het blad zelf is smaller aan de onderkant en loopt geleidelijk breder uit tot een ovale vorm. Daarmee doen de rackets me denken aan een uit de kluiten gewassen middeleeuwse knots. Ze liggen prettig in de hand en als je ermee zwaait, krijg je een gevoel van geconcentreerde kracht aan het einde van je arm.
Het model MP laat de ballen flink vliegen en dat terwijl je ze buitengewoon goed onder controle hebt. Het relatief dichte snarenpatroon van 16x20 is wat dit racket tot zo'n veelzijdig instrument maakt, dat ook de broodnodige precisie en controle biedt.
Het lagere gewicht van het frame zal gewaardeerd worden door zowel ervaren vrouwen als wat minder sterke mannen op beginnersniveau. Het voordeel van dit frame is dat het zo universeel is. Gevoelsmatig valt het in de categorie lichtere rackets. Qua prestaties ligt het echter op een hoger niveau, dichter in de buurt van modellen van 300-310 g.
De optimale plaats om de bal te raken oftewel de sweetspot is bij de Head Gravity rackets een van de grootste van alle rackets die er zijn. De sweetspot is prima te vergelijken met de Yonex rackets met een isometrische bladvorm. Ook hier ligt het optimale raakpunt ruwweg tussen de 10e en 16e breedtesnaar, dus iets hoger dan in het midden van het racket.
Dankzij deze eigenschap kunnen de rackets gerust als minder veeleisend en zeer gebruiksvriendelijk worden omschreven. Slagen vanaf de baseline hebben een zeer goede lengte en snelheid, terwijl het spinpotentieel van de rackets bovengemiddeld is. Persoonlijk hou ik van een meer directe speelstijl, maar met deze frames is het een genot om snelle ballen met veel spin te spelen. Dat gaat haast vanzelf en toch moet je er wel enige moeite in steken om het te laten werken.
De rackets zijn erg geschikt om volleys mee te slaan. Ik vind het vooral erg leuk om er lage volleys van onder het net mee te spelen. Deze rackets zijn daarvoor ideaal omdat ze zulke diepe ballen uitstekend weten te liften. Je hoeft ze alleen maar in de juiste hoek klaar te hebben en het geweldige frame doet de rest.
De feedback van dit racket is nadrukkelijk aanwezig, opnieuw met een typisch houtachtig geluid. Dat vind ik de afgelopen jaren het leukst aan Head rackets. Dat kenmerkende, doordringende houten geluid. Een leuke bonus voor een zuiver geraakte bal. Soms schrik is haast van dat geluid. Hoe moet het dan wel niet voor mijn tegenstander zijn? Die moet er gewoon wel kippenvel van krijgen.
Deze de 'gravity' (zwaartekracht) tartende rackets behoren tot de meest speelse rackets wat de opslag betreft. Je kunt er enorm hard mee serveren, maar er ook een ongelooflijke kickservice (opslag met gecombineerde rotatie) mee slaan. Die speelsheid en openheid is erg leuk en moedigt je aan om creatiever te zijn. Tegelijkertijd zijn de rackets heel effectief omdat het racketblad na het raken van de bal aanzienlijk versnelt. Deze versnelling maakt het mogelijk om rotaties en hoeken te maken die met andere rackets niet zo gemakkelijk te realiseren zijn.
Het wedstrijdmodel Head Gravity Tour 2025 heeft andere technische specificaties dan de vorige generatie uit 2023. Ze hebben een klein racketblad van 630 cm2, hetzelfde gewicht van 305 g zonder snaren, een balanspunt van 320 mm en een snarenpatroon van 16×19.
De swingweight van dit model is een mooie 320 kg. cm2. Dat is slechts 5 punten hoger dan bij het MP-model. Ook daarom kon ik naadloos op deze versie overstappen. Bij het eerste Gravity Tour model uit 2021 was de swingweight 325 kg. cm2 en dat was tijdens het spelen wel enigszins merkbaar.
Het frame heeft, net als het MP-model, een constante breedte van 22 mm. De hardheid van het frame is ongeveer 59 RA en dus is het net als het model MP een zeer flexibel racket.
Het kleinere racketblad van dit model voelt sneller aan dan bij de MP. Het racket swingt heerlijk en biedt minimaal hetzelfde spin- en powerpotentieel als de lichtere variant.
Eindelijk is deze Tour-versie precies zó hanteerbaar als ik graag wil. Meestal moet ik er bij zwaardere rackets behoorlijk hard voor werken, maar bij deze versie vind ik de hantering optimaal. Dankzij het kleinere racketblad is ook de nauwkeurigheid goed en het relatief open snarenpatroon van 16x19 helpt om onzuiver geraakte ballen te vergeven.
De versie Head Gravity Tour komt op mij kort gezegd over als een strakker, gecomprimeerder frame. Alsof het MP-model in een kleinere mal is gegoten. Je krijgt dus in principe een vergelijkbaar frame, dat de ballen echter met meer geconcentreerde energie kan plaatsen.
Ook hier geldt niet dat het racket de ballen ook automatisch meer laat vliegen. Maar de kracht van de vliegende bal blijft langer gehandhaafd. Daardoor behoudt de bal zijn energie langer tijdens het vliegen en verliest deze zelfs na het neerkomen niet meteen.
Met het oog op de hogere swingweight van dit racket moet je ook je arm wat meer versnellen. En dat gaat weer hand in hand met hoe het frame zich gedraagt nadat je de bal hebt geraakt. De Tour-versie is stabieler en kan de energie die in de slag wordt gestoken beter absorberen. Van de MP-versie vliegt de bal soms wat te wild weg. Het Tour-model is beter in staat de bal te temmen.
Wel zijn de ballen soms wat te kort. Dat wijst er duidelijk op dat je swing te langzaam was en dat je de kantjes eraf loopt. Met dit racket moet je er vol voor gaan en bij elke slag alles uit de kast halen. De magie van zwaardere rackets is in het algemeen dat je er sneller mee kunt zwaaien zonder de controle te verliezen. En dat is in feite ook nodig om hun potentieel te kunnen benutten.
Ik moet zeggen dat elke keer dat het elke keer weer een plezier was om beide rackets mee de baan op te nemen om ermee te spelen. Ze zijn een genot om naar te kijken en ik genoot van elke slag die ik ermee maakte.
De slice heeft met dit racket pit, uitstekende controle en lichtheid. Harde forehands versnellen prachtig en dezelfde indruk maakten deze rackets ook bij defensief spel. De Gravity racketlijn is in dit opzicht echt uniek.
De rackets zijn speels, maar ook weer niet zo erg dat ze speelgoed worden. De ballen vliegen er goed vanaf, maar tegelijkertijd heb ik het gevoel dat ik de krachtdosering altijd stevig onder controle heb. De topspin is met deze rackets bovengemiddeld, maar altijd op een prettige manier voor je hand.
De rackets zijn nauwkeurig, maar niet streng. Ze hebben enige tolerantie voor onzuiver geraakte ballen, maar dat betekent niet dat je je niet in hoeft te spannen. Ze zijn erg comfortabel maar wekken geen futloze indruk.
Ik heb juist het gevoel dat de hardheid van het frame subjectief veel hoger is dan de metingen aangeven. Qua degelijkheid doen deze frames sterk denken aan de Head Prestige rackets. Met als verschil dat de Gravity over het algemeen veel gemakkelijker is om mee te spelen. De frames lijken verder qua ontwerp erg op elkaar, behalve de vorm van het blad.
Beide rackets zijn in één woord geweldig. Ik heb er echt niets op aan te merken en daarom is mijn eindbeoordeling buitengewoon positief. De afwerking van de frames is van het hoogst mogelijke niveau, wat een triomfantelijke 10e punt opleverde voor het eindcijfer dat ik ze geef.
Dat betekent niet dat er geen betere rackets op de markt zijn. Binnen zijn categorie en type racket is het echter een van de beste. De Head verslaat de concurrentie, en zelfs die uit eigen gelederen, alleen al met het glanzende frameontwerp.
Speltechnisch is het model Head Gravity MP 2025 geschikt voor een breed scala aan mannelijke en vrouwelijke spelers. Ik kan het aanbevelen aan matig gevorderde volwassenen tot gevorderde junioren.
De zwaardere versie Head Gravity Tour 2025 zal vooral gewaardeerd worden door gevorderde en toernooispelers, met dien verstande dat het in de categorie rackets die gemakkelijker om mee te spelen zijn valt. Ondanks het kleinere racketblad heeft de Tour-versie een zeer royale sweetspot en een ervaren tennisser zal geen problemen hebben met de hantering ervan.
Ik denk persoonlijk dat de nieuwe Head Gravity 2025 een van de bestsellers van de komende twee jaar zal worden. Ze zijn mooi, modern, speels, gebruiksvriendelijk, krachtig en zeer solide qua spel. Met deze nieuwe versie heeft Head de lat voor kwaliteit en veelzijdigigheid helemaal bovenaan gelegd. Ik ben dus benieuwd of deze trend zich zal voortzetten.
Ik zou heel graag zien dat ook de volgende generatie rackets zo'n mooi glanzende uitvoering krijgt. En de klant dus het beste van het beste krijgt. De nieuwe Head Gravity 2025 is in ieder geval zonder twijfel een van de beste rackets die er zijn.
Betekenis beoordelingscijfer:
Auteur: Michal Bayerl