Drie jaar na de tiende generatie is het de beurt aan de elfde generatie van dit populairste powerracket op de markt. De Babolat Pure Drive racketlijn heeft in zijn dertigjarige geschiedenis een sterke positie opgebouwd, maar begon die geleidelijk te verliezen door de toestroom van concurrerende modellen.
Hoe gaat de nieuwe Babolat Pure Drive GEN11 de zware concurrentie te lijf? In deze dubbele review nemen we twee topmodellen onder de loep. De populairste Pure Drive van 300 gram en de Pure Drive 98 van 305 gram met een kleiner racketblad.
De Babolat Pure Drive racketlijn is altijd al blauw geweest. Meestal waren de rackets donkerblauw met witte Babolat-strepen op het racketblad. In de loop der jaren is het ontwerp wel wat veranderd en zijn de frames ook verschillende keren lichtblauw geweest. De speciale Babolat Pure Drive 30th Anniversary editie die vorig jaar is uitgebracht, is daar het bewijs van.
Dit nieuwe racket voor 2025 schittert in parelmoerblauw in metallic-stijl gecombineerd met donker marineblauw. Dat ziet er leuk uit, maar laten we wel wezen. Een beetje meer durf had geen kwaad gekund. De rackets van de concurrentie zijn vaak veel gewaagder in dit opzicht en leggen niet zoveel nadruk op de continuïteit van het design. Neem bijvoorbeeld het model Blade van Wilson, dat in elke generatie met een uniek ontwerp komt.
Op de hals van het frame is gelukkig wel een klein fris detail te zien. Het opschrift Drive is omgeven door een dun rood lijntje, wat het racket wat flair geeft, maar dat wel pas te zien is als je dichterbij komt. De Babolat Pure Drive 98 GEN11 versie gaat in dit opzicht iets verder. Om hem te onderscheiden van de andere modellen, hebben de ontwikkelaars in Frankrijk hem voorzien van rode tubing aan de bovenkant van het blad.
Dus als je flink met je racket zwaait, maak je je tegenstander helemaal gek. Als een toreador een stier met een rode lap. Het is alleen jammer dat bij het model van 300 g dit deel van de tubing niet ook in een andere kleur (lichtblauw) is uitgevoerd, zoals bij het vorige model.
De bumperguard, de bescherming van het racketblad, zit opnieuw tot een kwart en driekwart van het blad. Bij de Pure Drive 98 GEN11 is dit deel van de bescherming iets korter om beter aan te sluiten bij de kleinere afmetingen van het frame.
Wat ik nogal een minpunt vond, wat het totale gebrek aan innovatie, in ieder geval op het gebied van de tubing en de bescherming van het racketblad. De al genoemde bumperguard heeft namelijk precies hetzelfde ontwerp als bij de vorige generatie rackets van 2021. Dat kan maar op één ding wijzen. Dat Babolat probeert de productiekosten van het racket te minimaliseren door oude onderdelen te gebruiken.
Als ik bijvoorbeeld aan de nieuwe Head Extreme 2024 rackets denk, word ik juist helemaal blij. Die zijn bijvoorbeeld voorzien van transparante tubing. Op het eerste gezicht is dat misschien een klein detail, maar uiteindelijk maakt dat het racket uniek en fris, zelfs van een afstand gezien. Mijn favoriete motto is: 'De duivel zit in de details.'
Hier komt die denkbeeldige duivel echter beslist niet in beeld. En dus ben ik de enige duivel hier, om kritiek te leveren op niet-bestaande nieuwe details en minimale inspanning tot visuele innovatie. Alsof je een nieuw model auto koopt terwijl je weet dat hij er eigenlijk precies hetzelfde uitziet als de auto van een paar jaar geleden, alleen in een andere kleur. En misschien met een andere motor.
In de nieuwe Babolat Pure Drive GEN11 is een aantal oudere technologieën gebruikt die je kent van eerdere versies of modellen van de Babolat Pure Aero 2023 rackets. FSI Power optimaliseert de slagkracht en de totale energie, ook als je de bal buiten de sweetspot raakt. HTR System verhoogt de explosieve kracht van het frame door een specifieke verdeling van de compositie.
Elliptical Frame verwijst, zoals de naam al doet vermoeden, naar de elliptische vorm van het frame. Dit verhoogt de stijfheid van het frame met 20% vergeleken met een gewoon frame. De oudere SWX Pure Feel technologie voor een zuiver gevoel bij het slaan van de bal zit niet meer in de nieuwe rackets.
De nieuwste technologische innovatie is de NF2 Tech 2.0. Deze technologie komt van de Babolat Pure Aero 2023 rackets, maar is nu aanwezig als vernieuwde tweede generatie. Wat zijn de voordelen van deze technologie? Op specifieke plaatsen rond de hals is linnen tape genaamd Flax Tape 2.0 aangebracht, die trillingen dempt en het geluid van het racket en het balgevoel verbetert.
De schuimvulling van sommige Wilson of Tecnifibre racketframes heeft een vergelijkbare functie. Hier is echter geen sprake van een vulling, maar is het frame met dit materiaal omhuld en versterkt. Dit omhulsel zorgt er logischerwijs voor dat het frame meer dempt voor een beter comfort.
Met de Babolat Pure Drive rackets heb ik ontelbare uren op de baan doorgebracht. De oudere modellen heb ik verschillende generaties lang gebruikt van ongeveer mijn zestiende tot mijn vijfendertigste. Vroeger speelde ik met een verlengde versie van het racket die de ballen nog meer kracht gaf.
Deze standaardversie van de Babolat Pure Drive GEN11 van 685 mm lang heeft een racketblad van 645 cm2 met een snarenpatroon van 16x19, heeft een balanspunt van 320 mm, de framehardheid is verlaagd naar 66 RA en de swingweight ligt rond de 320 kg.cm2 wanneer het racket bespannen is.
De solide swingweight in combinatie met het bredere frame van 23-26-23 mm draagt bij aan de uitstekende stabiliteit en algehele stijfheid van het racket. En hoe stabieler en stijver het frame, hoe meer gemakkelijke power het racket genereert.
Hoe merk je dat tijdens het spel? De ballen vliegen weer van het racket af als van een katapult, zoals we gewend zijn van de Pure Drive. In combinatie met de beproefde Babolat RPM Blast 1.25 mm snaren levert het racket stabiele prestaties bij een breed scala aan slagen vanaf de baseline.
Om de een of andere reden vond ik de Pure Drive altijd wat prettiger bij de backhand, maar langzamerhand heb ik geleerd er solide forehands mee te slaan en de situatie is nu omgekeerd. Ik voelde dat mijn forehand met deze frames sterker, stabieler en zekerder was. Bij de backhand miste ik een goede spin.
Het is heel goed mogelijk dat de verlengde racketversie die ik vroeger gebruikte me hielp om een krachtigere tweehandige backhand te slaan. Overigens is de verlengde versie ook dit keer weer verkrijgbaar.
Een van de aspecten van de Pure Drive-lijn is dat de rackets vrij log zijn. Ik weet niet of dat door de vorm van het frame, de breedte of het balanspunt komt, maar gevoelsmatig lijken deze rackets langzamer te hanteren. De swingweight van slechts 309 kg.cm2 die ik mat bij het model van 300 gram suggereert dat niet, maar bij de concurrentie zijn er even zware en gebalanceerde frames die een snellere swing hebben.
Waarschijnlijk ligt dat aan het bredere frameprofiel. Ik heb de indruk dat een rondere bladvorm en een kleinere uitsparing in de hals voor wat meer luchtweerstand zorgen. Opvallend genoeg is dat vooral te merken bij de opslag, waarbij ik het gevoel heb dat er iets is dat het racket afremt.
Al in 2021 wees ik erop dat de Babolat Pure Drive rackets niet primair bedoeld zijn voor spelers die van veel spin houden. Voor hen is er de Pure Aero racketlijn. Deze donkerblauwe rackets zijn meer geschikt voor een directe speelstijl zonder veel spin. Geen wonder dus dat Karolína Plíšková een van de belangrijkste ambassadeurs van deze frames is.
Harde slagen, minimale inspanning om de bal te vertragen en compromisloos aanvallend tennis. Dat is waar deze raketten om bekend staan. Boem, boem en klaar. Het is alleen jammer dat de frames niet wat meer zijn geïnnoveerd in een richting die de diversiteit van het hedendaagse tennis weerspiegelt.
Zoals gewoonlijk heeft de forehand meer power omdat hij verder van het lichaam wordt gespeeld en is het soms een uitdaging om zo'n hard en krachtig frame onder controle te houden. Deze rackets hebben simpelweg enorm veel kracht. Daarom geniet ik er het meest van bij harde rally's of in situaties waarin ik flink word uitgedaagd. Als je tegenstander de bal bijvoorbeeld op het midden van de baan laat neerkomen, is het met de Pure Drive een genot om zo'n bal aan te pakken.
Het klinkt misschien als een cliché, maar de Babolat Pure Drive GEN11 is, net als zijn oudere generatie, misschien wel het makkelijkst spelende racket voor knetterharde slagen. De ballen stuiteren met extreem gemak van deze rackets af. Bovendien kunnen ze nog sneller worden als je er nog een klein beetje extra inspanning in steekt. Dat is een van de redenen waarom ik vroeger zo gek op deze rackets was.
Die lichtheid, zorgeloosheid en toch enorme kracht van Pure Drive rackets bracht altijd enorm veel schade toe aan het spel van mijn tegenstander. Ook als er een reus met de kracht van Goliath aan de andere kant van het net stond, kon ik die helemaal wanhopig maken met mijn harde slagen.
Bij slagen waarbij de snelheid van de bal wordt bepaald door het tempo van de tegenstander is het heel gemakkelijk om kracht te genereren. Bij de service had ik wat meer moeite met de zwaartekracht. Dat kan ook aan de techniek van mijn opslag liggen en is dus geen reden tot paniek.
Aanstormend talent Giovanni Mpetshi Perricard uit Frankrijk bewijst echter dat Pure Drive rackets weer tot de krachtigste frames op de markt behoren. Ondanks dat hij nog maar 19 jaar oud is, haalt zijn opslag regelmatig monsterachtige snelheden van 230 km/u of meer.
De naam van het model geeft al aan dat dit een racket met een kleiner blad van 630 cm2 is voor een betere algehele nauwkeurigheid. Daar houden de verschillen met de hierboven genoemde versie van 300 g echter niet bij op. Het frame weegt 305 g zonder snaren. Het balanspunt ligt met 325 mm meer richting het blad en het snarenpatroon is met 16x20 dichter dan het model van 2021, voor betere precisie en balcontrole.
Er zitten vrij grote verschillen in de breedte en vorm van het frame. Het frame heeft een variabele breedte van 21-23-21 mm. Gemeten vanaf de bovenkant van het blad, over de zijkant van het blad op een kwart en driekwart. Het laatste cijfer verwijst naar de breedte van het frame bij de hals. De hardheid ligt rond de 67 RA.
Het belangrijkste verschil met andere versies van de Pure Drive GEN11 is echter de vorm van het frame aan de bovenkant van het racketblad. Vanaf ongeveer een kwart en driekwart naar boven toe is het frame van voren gezien hoekig/plat. Deze vrij scherpe vorm gaat geleidelijk over in een ronde vorm richting het midden van het racket. Deze oplossing heeft maar één doel – het racketblad te stabiliseren wanneer de bal optimaal wordt geraakt in de sweetspot. Die plek zit in het moderne tennis in het bovenste deel van het racketblad, en niet precies in het midden zoals vaak ten onrechte wordt beweerd.
Zoals al was te verwachten op grond van de technische specificaties, biedt de Babolat Pure Drive 98 GEN11 een meer solide spelervaring, die echter wel gepaard gaat met een voelbaar hogere moeilijkheidsgraad. Maar let op! Dit betekent niet automatisch dat de ballen beter van dit zwaardere racket af vliegen. Integendeel zelfs. De dynamiek is hetzelfde of lager dan bij de versie van 300 g met zijn grotere racketblad, maar gevoelsmatig geeft het racket een diepere en meer uitgesproken feedback.
Tijdens het spelen voel je meer geconcentreerde energie in je hand, die je nauwkeuriger op de bal kunt overbrengen. Dat resulteert in een betere balcontrole tijdens een snelle swing en een preciezere plaatsing van de bal.
Dit solide gevoel zorgt wel voor iets minder tolerantie voor onnauwkeurig geslagen ballen. Als je de bal niet goed raakt, zal hij niet zo goed van het racket vliegen. Het spinpotentieel is ook iets minder vanwege het kleinere racketblad en de extra breedtesnaar. Om de bal over het net te krijgen zul je een snellere en meer ontspannen swing moeten ontwikkelen.
Naar mijn mening is de Babolat Pure Drive 98 GEN11 ontworpen voor een vrij kleine groep ervaren tennissers en toernooispelers, voor wie het model van 300 g met het grotere racketblad te veel vanzelf speelt.
Beide rackets gedragen zich ongeveer hetzelfde aan het net, waarbij ik het lichtere model van 300 g met het grotere racketblad makkelijker vond om mee te spelen. De eenvoudigere hantering van dit frame met snellere energieoverdracht naar de bal is vooral merkbaar bij volleys waarvoor een snelle reactie nodig is. En iedereen die op een behoorlijk niveau dubbelt, weet dat er daar niet veel tijd is om ontspannen met je racket te zwaaien. Het is een kwestie van snel je racket in positie brengen en de bal over het net tikken. Klaar. En de tegenstander kan ballen gaan rapen.
In dit opzicht vind ik de Babolat Pure Drive 98 GEN11 een beetje log en lastig om de bal zuiver mee te raken. De situatie is anders bij smashes, waar het grotere totale gewicht en de precisie van het racket van pas komen.
Bij smashes geldt in het algemeen dat je benen in combinatie met je ogen het belangrijkste werk doen. Als je dat allemaal onder de knie hebt, zal de Babolat Pure Drive 98 GEN11 je belonen met een hoogwaardige, nauwkeurige smash. Maar in spannende dubbelwedstrijden zijn het vaak één of twee goed gespeelde of juist mislukte smashes die het verschil maken.
Het struikelblok bij Pure Drive rackets zijn de gevoelsmatige eigenschappen. Of beter gezegd, dit was altijd zo in het verleden. De nieuwste generatie biedt opmerkzame spelers echter een iets betere verbinding tussen de arm en het racket. Gezien de hardheid van het frame zijn deze rackets vooral voorbeschikt voor powertennis.
Doordat de feedback heel snel is, krijg je een heel ander frequentiebereik van trillingen in je arm dan bij frames met een lagere stijfheid. Hoe harder het frame, hoe korter het contact tussen de bal en de snaren. Het frame reageert onmiddellijk op contact met de bal en je handpalm, vingers, hand en hele arm krijgen een korter durende, sterkere impuls van de slag.
Gevoelsmatig heb je dus minder controle over de bal. Maar gezien de hardheid van het frame valt dat eigenlijk nog mee. Flexibelere frames hebben het voordeel dat de bal daarbij langer op de snaren blijft zitten. De nieuwe Pure Drive GEN11 verbeteren hun reputatie in de categorie speelgevoel nu dankzij het gebruik van linnen tape bij de hals van het frame. Dat is vooral te merken als je defensieve shots, stopballen of ballen aan het net slaat.
Tijd voor wat kritiek op de Fransen. Naar mijn mening is Babolat wereldwijd een van de meest conservatieve tennismerken. Het profiteert van zijn roem uit het verleden en speelt daardoor met vuur. Zonder Carlos Alcaraz en Holger Rune zouden hun frames niet echt meer in de belangstelling staan.
In het mondiale tennis beginnen de Babolat rackets de vierde viool te spelen. Dit komt omdat ze maar drie racketlijnen hebben die bij elke update hooguit een minimale verandering ondergaan. Babolat houdt zich dus krampachtig vast aan het motto 'Wissel nooit een winnend paard'. Maar de concurrentie zit niet stil. De concurrentie innoveert voortdurend en brengt haar tennisrackets technologisch gezien steeds dichter bij de grens van het onmogelijke.
Voor mij persoonlijk is de standaardversie Babolat Pure Drive GEN11 met zijn blad van 645 cm2 en gewicht van 300 g toch net iets prettiger. Het is het soort tennisracket dat je oppakt en er meteen ontspannen mee kunt spelen. Je hoeft niet al te veel na te denken over de precisie van je slag om het gewenste resultaat te bereiken. De belangrijkste pluspunten zijn nog steeds de erg gemakkelijke power en uitstekende stabiliteit.
Beide rackets werken goed in zowel offensief als defensief spel. Daarbij blinken ze vooral uit bij harde slagen vanaf de baseline. Uitgesproken zwakke punten heb ik niet echt gevonden. De 98-versie is preciezer en solider, maar vergt wel meer inspanning van de speler bij elke slag.
Alleen de spin overtuigt niet echt, maar persoonlijk vind ik dat niet zo erg omdat je daar rekening mee kunt houden. En de spin is nu eenmaal niet het belangrijkste bij deze rackets. Babolat zou naar mijn mening een iets andere richting moeten inslaan. En niet voor de weg van de minste weerstand kiezen.
Het zou goed zijn als Babolat een moderner frame zou maken dat meer gevarieerde speelopties zou bieden dan alleen snoeiharde slagen. Andere merken proberen dit ook en boeken daar goede resultaten mee. Zo ontstaan nieuwe racketlijnen, nieuwe framevormen, nieuwe soorten demping enz. Fabrikanten spelen ook vaak met een balanspunt dat meer richting de hand ligt voor een betere hantering. Dat mis ik hier een beetje.
Als je al lang fan bent van de Babolat Pure Drive-racketlijn, verwacht dan geen revolutionaire nieuwe snufjes. Je krijgt precies wat je wilt. Voor mensen die al jaren met deze frames spelen is dat waarschijnlijk goed nieuws. Maar voor potentiële nieuwe klanten is het waarschijnlijk gewoon een van de vele goede powerrackets. Het is gewoon jammer dat het erg lijkt op wat we uit het verleden kennen. Alleen in een iets andere kleur.
Betekenis beoordelingscijfer:
Auteur: Michal Bayerl