Bij nieuwe ijshockeyschaatsen duurt het even voordat de schoen goed zit en zich naar je voet vormt. Gelukkig kun je sommige schaatsen thuis thermisch vormgeven in een heteluchtoven.
Voor thermo fitting heb je een speciale bakoven of heteluchtoven nodig. Gebruik nooit een gewone oven of een gasoven. Dit zou onherstelbare schade veroorzaken.
Laat de veters van de schaatsen los zodat je er gemakkelijk in kunt glijden en de veters snel aan kunt trekken als de schaatsen warm zijn.
Verwarm de bakoven of heteluchtoven voor. Haal de inlegzolen uit beide schoenen.
Stel de oventemperatuur in op:
voor Bauer schaatsen 79 °C voor CCM 70 schaatsen 79 °CPlaats de schaatsen in de oven en zorg ervoor dat ze de wanden niet raken en dat de holder de onderkant van de grill niet raakt. Verwarm MAXIMAAL 2-3 minuten.
Haal de schaatsen uit de oven, doe de inlegzolen er meteen in en trek ze aan. Doe dat zittend met je knieën gebogen in een hoek van 90°. Zodra je de schaatsen aanhebt, duw je je hakken erin.
Trek de veters lichtjes aan zodat ze niet los zitten (geen reserve). Trek de veters niet aan als de veterogen nog warm zijn, dit kan de versterking van de ogen beschadigen (eruit trekken) en de integriteit van de schaats verminderen. Trek de veters naar de zijkant toe aan, NOOIT OMHOOG. Te sterk en verkeerd aantrekken van de veters tijdens het opwarmen kan leiden tot onomkeerbare schade en kan de schaatsen onbruikbaar maken.
Ga staan zonder overmatige op je voeten te drukken en blijf ongeveer 5 minuten staan. Daarbij MAG JE NIET lopen en je knieën buigen (zie afbeelding).
Sta altijd rechtop en buig je knieën niet.
Ga daarna zitten en houd de schaatsen nog 5 minuten aan je voeten. Trek na 5 minuten de veters voorzichtig uit de laatste 3 ogen. Zo kun je de schaatsen gemakkelijk uittrekken zonder ze te vervormen terwijl ze nog warm zijn.
Doe je schaatsen voorzichtig uit en laat ze afkoelen bij normale kamertemperatuur. De schaatsen mogen nu minstens 12 uur niet gebruikt worden.
Alle rechten voorbehouden, © 2002-2024 Sportega