De spelregels van padel en waarin het verschilt van tennis


5 minuten leestijd

Padel is een racketsport gebaseerd op tennis en squash die een dynamische ontwikkeling doormaakt. Leer de spelregels van padel en ontdek waarin ze verschillen van tennis.

De Mexicaan Enrique Corcuera was in 1960 de eerste die een padelbaan bouwde en daarmee deze fantastische sport bedacht. Hij legde een kleine tennisbaan in zijn tuin aan, maar vond het vervelend dat de ballen steeds bij de buren terechtkwamen en bouwde daarom muren om de baan heen. Omdat gewone tennisrackets te veel power genereerden, maakte hij samen met vrienden kortere rackets van hout. De sport breidde zich vervolgens ook uit naar Spanje en werd steeds populairder. Tegenwoordig beleeft padel in Europa een enorme boom.

Padelbanen lijken op tennisbanen, maar zijn omsloten door glazen wanden

Wat is padel nu precies?

Padel is een spannende racketsport die het beste van squash en tennis met elkaar combineert. Het is een sport die veel plezier én een sociaal aspect biedt, een sport die beoefend kan worden door mensen van alle leeftijden en vaardigheden. Ook wie nog nooit padel heeft gespeeld kan er meteen van genieten, wat de sport zo speciaal maakt.

Een padelveld lijkt veel op een tennisbaan, omdat de speelhelften worden gescheiden door een net. Net als bij tennis moeten de spelers de bal met een racket naar de kant van de tegenstander spelen. Een padelbaan wordt omringd door een omheining van glas en hekwerk, die onderdeel uitmaakt van het spel. Spelers kunnen de bal tegen de wand laten komen en hem dan pas terugslaan. Padel wordt voornamelijk gespeeld met vier spelers.

Verschillen tussen tennis en padel

Zoals gezegd lijkt padel veel op tennis. Bij het zien van een padelwedstrijd zul je de overeenkomsten met tennis meteen opmerken. Toch zijn er ook heel wat verschillen.

  • Grootte van de baan: Padelbanen zijn kleiner dan tennisbanen. Ze hebben niet dezelfde lijnen.
  • Omheining van de baan van glas en hekwerk: De wanden maken onderdeel uit van het spel.
  • Padelrackets: Ze zijn korter en hebben geen snaren.
  • Padelballen: Deze zijn kleiner en hebben een lagere interne druk.
  • Opslag: De opslag moet onderhands.
  • Tactiek en techniek: Padel is niet zo sterk gebaseerd op snelle slagen als tennis.

Spelregels van padel

Scoreverloop

Het scoreverloop is vrijwel hetzelfde als bij tennis. Als je ervaring met tennis hebt, hoef je dus alleen maar een paar kleine nuances te leren.

  • Punten maken: Bij padel krijg je een punt als de bal twee keer de grond raakt. Of als je tegenspeler de bal in het net slaat. Of als je tegenspeler de bal buiten de baan slaat of rechtstreeks tegen de wand zonder dat hij eerst de grond heeft geraakt.
  • Aantal sets: Net als bij tennis zijn padelwedstrijden 'best-of-three' oftewel tot twee gewonnen sets. Er kunnen per wedstrijd dus maximaal drie sets worden gespeeld. Het tweetal dat als eerste twee sets wint, heeft gewonnen.
  • Setwinst: Het tweetal dat als eerste 6 games wint (bij een stand van 5:5 moeten er 7 games worden gewonnen) wint de set.
  • Tiebreak: Als de setstand 6:6 is, wordt er een tiebreak van 7 punten gespeeld (bij een stand van 5:5 in de tiebreak wordt er om twee punten verschil gespeeld).
  • Puntentelling in de games: In de games worden de punten op dezelfde manier geteld als bij tennis: 15, 30, 40, game. Bij een stand van 40:40 wordt het zogeheten gouden punt (golden point) gespeeld, waarbij het ontvangende team bepaalt aan welke kant ze de opslag willen ontvangen.
  • Van speelhelft wisselen: De teams wisselen van speelhelft na een oneven aantal games (1, 3, 5, 7 enz.).
  • Aantal opslagen: Degene die serveert heeft 2 opslagkansen.

Regels tijdens het spel

  • Opslag: De opslag gebeurt onderhands, kruislings naar de speelhelft van de tegenstander. De serveerder moet de bal eenmaal laten stuiten achter de servicelijn en moet de bal onder de hoogte van zijn middel slaan.
  • Wanden bij de opslag: Als de bal rechtstreeks of na het stuiten het hekwerk raakt, is het een foutservice. Als de bal na het stuiten het glas raakt, wordt het spel voortgezet.
  • Ontvangst van de opslag: De ontvangende speler speelt de bal terug nadat deze de grond heeft geraakt; hij mag dus niet worden gevolleerd. Tijdens de rally's mogen wel volleys worden gespeeld.
  • Wanden tijdens de rally's: Tijdens de rally's mag de speler de bal ook terugspelen nadat deze het hekwerk of het glas heeft geraakt, als de bal daarvoor eerst de grond heeft geraakt. De bal mag het hekwerk of glas niet rechtstreeks raken.
  • Wanden op de eigen speelhelft: De speler kan de bal rechtstreeks tegen het glas op zijn eigen speelhelft spelen en hem zo in het speelveld van de tegenstander terecht laten komen. Een bal die op de eigen speelhelft tegen het hekwerk wordt geslagen geldt als fout.
  • Slagen buiten de kooi: De speler mag de baan verlaten en de bal buiten de kooi terugspelen. Dit kan gebeuren als de bal het glas van de achterwand raakt en vervolgens over de zijwand heen vliegt. De speler kan de kooi uit rennen en de bal spelen voor hij voor de tweede keer stuit.

Als je geïnteresseerd bent in padel en ermee wilt beginnen, geven wij je graag advies over hoe je de juiste padeluitrusting kiest – van rackets en ballen tot schoenen. Neem daarvoor een kijkje in onze padel adviesdienst.

Oudere artikelen